Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 22.4.2024 18:45
Gotovo so vas že kdaj med vožnjo z avtom ustavili policisti. Pa veste, da vas lahko med postopkom eno vprašanje policistov spravi v veliko godljo?

Če vas za volanom ustavi policija, obstaja eno vprašanje, ki ga med interakcijo s policisti nikoli ne smete odgovoriti brez temeljitega premisleka.

Gre za vprašanje »Ali veste, zakaj sem vas ustavil?«, ki se morda sprva zdi nedolžno, vendar je po mnenju pravnega strokovnjaka to vprašanje, h kateremu morajo vozniki pristopiti previdno.

Govorimo o pravnem strokovnjaku, ki je na omrežju TikTok znan kot @tiktokstreetlawyer in pogosto deli pravne nasvete za prebivalce, s katerimi posameznikom pomaga, da se zavedajo svojih pravic.

Odvetnik poudarja, da je pomembno, da na že navedeno vprašanje ne odgovarjate, ne da bi poznali konkretni sum kaznivega dejanja, ki ste ga osumljeni.

To na videz preprosto vprašanje, ki ga policisti postavljajo med ustavljanjem na cesti, je lahko trik, katerega namen je voznike ujeti nepripravljene.

@tiktokstreetlawyer How to answer this police question- “why do you think i pullled you over?” #streetlawyer #communitylegaleducation #police #traffic #question #fyp ♬ original sound - Street Lawyer

Vprašanje lahko privede do nenamernega samoobtoževanja

Ker ne poznate zadevnega kaznivega dejanja, lahko prezgodnji odgovor na to vprašanje privede do tako imenovanega nenamernega samoobtoževanja.

Pravnik tako voznikom svetuje, naj ne ugibajo pravilnega odgovora. Namesto tega je najbolje, da se odgovoru v celoti izognemo in policista vljudno prosimo za pojasnilo o razlogu za ustavitev.

Kot v videu razlaga priljubljeni spletni pravnik, ima lahko na videz nedolžno vprašanje »Ali veste, zakaj sem vas ustavil?« pomembne pravne posledice. Zato je dobro v takšnih interakcijah delovati samozavestno in sprejemati premišljene odločitve, ki varujejo vaše pravne interese.

Komentarji (1)

Johnny Bravo (ni preverjeno)

Ne nabijajte tja v tri dni. Kot dolgoletni taxi sofer,ki sem bil vsakodnevno na cesti najmanj 12ur dnevno,vkljucno z vsemi vikendi, dolgih 17let sem vedno odgovoril na le to vprasanje policistov direktno brez dlake na jeziku, z dodatkom parih besed, stavkov in posledicno v konkretno vecih primerih posledicno nisem dobil nobene kazni/globe za prekrsek/ke, ker mi doticni policisti v doticnih primerih ravno iz le tega razloga, ker sem sem bil "iskren" (priznal brez ovinkarjenja kar sem naredil proti pravilom CPP), zaradi cesar so me ustavili, niso napisali kazni ampak rekli, tokrat naj bo samo opozorilo in srecno voznjo se naprej.

Starejše novice