V le 3 dneh na terenu je Vesni zeleni stranki uspelo zbrati več kot 1600 podpisov, ki so jih tako prinesli na Državno volilno komisijo v Ljubljani (foto: Ljubljanainfo).
Ljubljanainfo
Pon, 22.4.2024 14:00
Kot prva neparlamentarna stranka je Vesna zelena stranka vložila kandidatno listo na nastop na evropskih volitvah, dr. Manci Košir pa so podelili častno članstvo.

Vesna zelena stranka, ki je članica Evropske zelene stranke, je danes dopoldan na Državno volilno komisijo (DVK) vložila vložila kandidatno listo za nastop na letošnjih evropskih volitvah. 

Stranka je samostojen nastop na letošnjih evropskih volitvah napovedala že na začetku februarja, ko je postalo tudi znano, da bo nosilec liste kočevski župan in predsednik Skupnosti občin Slovenije dr. Vladimir Prebilič, ki je s podporo Vesne kandidiral že na predsedniških volitvah. 

Dr. Prebilič na novinarskem zajtrku: »Potrebujemo več, ne manj Evrope« (foto: Ljubljanainfo).

Listo, katere nosilec je dr. Vladimir Prebililč, je podprlo 1.680 volivk in volivcev, podpise je stranki uspelo zbrati v le treh dneh zbiranja na terenu. Zelena stranka je za vložitev liste izbrala svetovni dan Zemlje in kot prva neparlamentarna stranka tudi uradno vložila kandidaturo na DVK.

Predaja podpisov Državni volilni komisiji (foto: Ljubljanainfo).

Na novinarskem zajtrku je najprej sopredsednica stranke Urša Zgojznik izpostavila, da se jim članstvo v evropski zeleni stranki zdi izjemnega pomena, da bi lahko še bolj plasirali teme, ki se jim zdijo pomembne. 

Radi bi tudi našli pravo mesto za evropskega poslanca, ki »ni samo nekdo, ki tam poseda zaradi višje plače in hodi po izletih, « ampak ima svojo vlogo.

Navdušeni so, da jim je podpise uspelo zbrati tako hitro, zdaj sledi druga faza, ko bodo kandidati obiskovali volilce in volivke (foto: Ljubljanainfo).

Na to ’vrženo rokavico’ je odgovoril Vesnin kandidat za evropskega poslanca Vladimir Prebilič, kočevski župan in predsednik Skupnosti občin Slovenije. Povedal je, da želi ovreči nekaj mitov. 

»Prvi je ta, da je manj Evrope bolje za države članice – jaz pa pravim, da potrebujemo še več Evrope.« 

Kot drugi mit izpostavlja, da več Evrope pomeni več sodelovanja na področjih, kjer ga zdaj ni bilo, to je na primer energetska Unija. Višje cene energije so rezultat špekuliranja in preprodajanja električne energije svojim partnerjem.

»Predlagam energetsko kapico.« 

Kot tretje pa Prebilič izpostavlja vprašanje stabilnosti in varnosti.

»Evropa se spreminja v projekt, ki ni več mirovni.«

Prebilič izpostavlja tudi področje varnosti – nenazadnje je izredni profesor na Fakulteti za družbene vede in strokovnjak za področje varnosti. 

»Drži teorija, da bolj kot države sodelujejo manjša je možnost vojne.« 

Meni, da se premalo pogovarjamo o tem, da bi sobivali. Skrbi ga, da se ne pogovarjamo več o pomembnih projektih, temveč da se ves denar vlaga v orožje.

 »Evropska Unija ima na letni ravni 500 milijard evrov škode z naslova naravnih škod in nesreč, pa se še povečuje, ne naslavljamo problema, ampak rešitev problema.« 

Kot tretje pravi: 

»Vrnimo Evropi dostojanstvo.«

 Evropa po njegovem mnenju nima jasnega mnenja o človekovih pravicah, vladavini prava in demokraciji

»Smo najmanj dvolični, predvsem pa neverodostojni.« 

Omenil je še pomembne vidike, kot so prehranska varnost.

«Zgraditi je treba robusten javni sistem, ker se na tiho dogajajo razmišljanja, da so javni in socialni sistemi nepotrebni. To je napačno razmišljanje. Ko bodo razlike prevelike, bo konflikt neizbežen.«
 

Nato so se nosilec liste, dr. Prebilič in ostali kandidati,  sopredsednica Urša Zgojznik, podpredsednik dr. Klemen Belhar, Marike Grubar,  sopredsednik Uroš Macerl, Andreja Marolt, Ibrahim Nouhoum, Saša Fras in dr. Manca Košir, odpravili poti DVK. 

Slednje, dr. Košir na vložitvi liste ni  bilo, so pa kandidati povedali, da so  ob današnjem svetovnem dnevu Zemlje začeli tudi z novo tradicijo, in sicer podeljevanjem častnega članstva

Prva častna članica Vesne je tako postala dr. Manca Košir, ki je že od začetka vpeta v strankino zgodbo. Bila je aktivna članica prve slovenske zelene stranke Zeleni Slovenije, ustanoviteljica in prva predsednica Gibanja za trajnostni razvoj Slovenije, vse od ustanovitve pa spremlja tudi stranko Vesna, kjer letos nastopa kot kandidatka za evropsko poslanko.

Slovesna predaja podpisov za kandidaturo na evropskih volitvah (foto: Ljubljanainfo).

Na koncu smo dr. Prebiliča še vprašali – glede na to, da mu ankete kažejo dobro – kako bo z njegovim županskim mandatom

Povedal je, da se županska funkcija preneha takoj, ko bi sprejel funkcijo po evropskih volitvah. Prebilič je sicer že 4. mandat župan Kočevja, trenutno je tudi predsednik Skupnosti občin Slovenije. 

Starejše novice