Slika je simbolična
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 25.7.2022 20:00
Avtocesta pomeni večjo preglednost in hitrejši prihod na cilj. Po drugi strani je stara cesta posebno doživetje. Kaj pa stroški?

Stara cesta ali avtocesta od Zagreba do Splita? Dnevnik.hr je preveril, kaj se bolj splača. 

Turistični podatki obiska Hrvaške za julij kažejo odlične rezultate. Turisti prihajajo iz vseh smeri. Dnevnik.hr je naredil majhen test potovanja iz Zagreba v Split, da bi ugotovil, katera pot je cenejša in katera dražja ter katera hitrejša in katera počasnejša.

Ena novinarka se je se je iz Zagreba v Split odpravila po stari cesti, druga pa po avtocesti. Kaj sta ugotovili? 

»Kdor ima čas, naj gre po stari cesti«

Nekateri izberejo staro cesto zaradi kulise, drugi zaradi goriva. »Kdor ima čas, naj gre po stari cesti,« pravi eden izmed voznikov, gneče na tej cesti skorajda ni.

Nekateri potniki, ki za pot raje izberejo staro cesto, so povedali, da se za to odločajo, ker je mogoče prihraniti »do 100 kun samo na gorivu, nato pa je tukaj še cestnina za avtocesto, kjer se prihrani vse okoli 50 evrov oziroma 300 kun, 400 kun«.

Novinarka, ki je za pot izbrala staro cesto, je v Split res prispela kasneje, a je odštela le 250 kun za gorivo, prav tako je prihranila na cestnini. Tista, ki se je vozila po avtocesti, pa je plačala 181 kun cestnine in okrog 350 kun za gorivo.

Če povzamemo ... Zakaj izbrati staro cesto? Zaradi prihranka pri stroških cestnin in cenejšega goriva kot je na avtocestnih bencinskih servisih. Prav tako lahko med potjo po stari cesti opazimo številne znamenitosti in naravne lepote. 

Po drugi strani s potjo po avtocesti pridobimo na hitrosti, cesta je bolj pregledna, manjša je verjetnost prometnih zastojev. 

Starejše novice