STA
Čet, 24.2.2022 07:26
V Kijevu, Mariupolu in na vzhodu Ukrajine slišati eksplozije.

Iz ukrajinske prestolnice Kijev, pristaniškega mesta na vzhodu Ukrajine Mariupol in drugih delov države poročajo o močnih eksplozijah, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je sporočil, da je ruski predsednik Vladimir Putin sprožil obsežno invazijo na Ukrajino.

V središču Kijeva sta zgodaj zjutraj odjeknili dve eksploziji, nato pa je bilo slišati zvoke siren reševalnih vozil, poroča AFP.

Iz pristaniškega mesta Mariupol, ki je največje mesto v bližini frontne črte na vzhodu Ukrajine, poročajo o topniškem obstreljevanju. V Kramatorsku, ki je še bližje frontni črti, pa so odjeknile najmanj štiri močne eksplozije.

Eksplozije je slišati tudi v Harkovu v bližini meje z Rusijo.

Iz Ukrajine: Čas je za ukrepanje

O zvokih eksplozij poročajo še iz pristaniškega mesta Odesa na jugu države, oddaljenega približno 600 kilometrov od frontne črte.

»Putin je ravnokar sprožil obsežno invazijo na Ukrajino. Miroljubna ukrajinska mesta so tarča napadov. To je vojna agresije. Ukrajina se bo branila in zmagala. Svet lahko in mora ustaviti Putina. Čas za ukrepanje je zdaj,« je na Twitterju zapisal ukrajinski zunanji minister Kuleba.

Ruski predsednik Putin je zgodaj davi naznanil začetek vojaške operacije v Ukrajini. Ukrajinske vojake je pozval, naj odložijo orožje.

Pred tem sta Rusijo za pomoč pri »obrambi pred ukrajinsko vojsko« pozvala voditelja proruskih separatističnih regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine, ki ju je Moskva priznala kot neodvisni ljudski republiki.

Ukrajinski predsednik Zelenski razglasil vojno stanje za vso državo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po začetku ruske invazije na Ukrajino, ki jo je sprožil ruski predsednik Vladimir Putin, za celo državo razglasil vojno stanje. Iz več krajev po Ukrajini medtem še naprej poročajo o eksplozijah, ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa govori o obsežni invaziji na Ukrajino.

Zelenski je v nagovoru na Facebooku razglasil vojno stanje po vsej Ukrajini.

Sporočil je, da Rusija napada »vojaško infrastrukturo« in obmejno stražo. »Brez panike, pripravljeni smo na vse, zmagali bomo,« je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Medtem je sicer že govoril po telefonu z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

V Kijevu so se oglasile opozorilne sirene

Tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da so pripravljeni na »odpor proti agresorski državi« in da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bodo ubranili ukrajinsko ozemlje.

»Namen ruske ofenzivne vojaške operacije je uničiti ukrajinsko državo,« je še zapisalo ukrajinsko zunanje ministrstvo. Zahodne države je pozvalo, naj »takoj« uvedejo nove sankcije proti Rusiji.

O eksplozijah poročajo iz več delov države, med drugim iz prestolnice Kijev, pristaniškega mesta Mariupol in mesta Kramatorsk v bližini frontne črte na vzhodu države, pa tudi iz Odese na jugu in Harkova. V Kijevu so se oglasile tudi opozorilne sirene. Ljudje so se zatekli na postaje podzemne železnice, poroča AFP.

Ukrajina je zaradi ruske invazije zaprla svoj zračni prostor za civilna letala.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice