Fotografija je simbolična.
zalastritof
Čet, 24.2.2022 07:00
Po srhljivem dogodku v Sevnici, ki je Slovenijo pretresel v začetku februarja, smo na policiji preverili, kako je z nasiljem v družini v Ljubljani.

V Sevnici je 47-letni moški v začetku tega meseca ubil 41-letno partnerko, nato pa se s šestimi mladoletnimi otroki zglasil na policiji.

Na Policijski upravi Ljubljana smo preverili, koliko je v prestolnici nasilja, ki se dogaja med štirimi stenami, doma, kjer bi se vsak moral počutiti najbolj sproščeno.

V prvem koronskem letu več nasilja

V lanskem letu je bilo na območju ljubljanske policijske uprave zaznanih 471 kaznivih dejanj nasilja v družini. To je pet odstotkov manj kot leto prej. 

Kazniva dejanja nasilja v družini predstavljajo 31-odstotni delež kaznivih dejanj zoper življene in telo, zoper zakonsko zvezo, družino in otroke.

»Na splošno smo v letu v letu 2020 zaznali skupno 24.225, v letu 2021 pa 23.845 vseh kaznivih dejanj,« so za Ljubljanainfo razkrili policisti.

Katere kršitve so najbolj izstopajoče?

V letu 2021 so ljubljanski policisti obravnavali 781 kršitev družinskega nasilja po Zakonu o javnem redu in miru, v letu 2020 pa 882. 

»Najbolj izstopajoče so kršitve v povezavi s prvim odstavkom 6. člena Zakona o javnem redu in miru 'izzivanje ali spodbujanje k pretepu, vedenje na drzen, nasilen, nesramen, žaljiv ali podoben način ali zasledovanje nekoga'. Leta 2021 je bilo ugotovljenih 590 kršitev, leto pred tem pa 643,« so poudarili.

Lani izrekli skoraj 200 ukrepov o prepovedi približevanja

V letu 2021 so zaradi podanega utemeljenega suma, da je oseba storila kaznivo dejanje ali prekršek 20 z znaki nasilja ali je bila zalotena pri takem kaznivem dejanju ali prekršku, in zaradi obstoja razlogi za sum, da bo ogrozila življenje, osebno varnost ali svobodo osebe, s katero je ali je bila v bližnjem razmerju, izrekli 191 ukrepov prepovedi približevanja, v letu 2020 pa 187.

V lanskem letu je bilo 125 ukrepov prepovedi približevanja podaljšanih do 15 dni, v letu 2020 pa 128.

55 ukrepov je bilo lani podaljšanih do 60 dni, kar predstavlja 17 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2020.

Na Policijski upravi Ljubljana smo v lanskem letu, v primerjavi letom 2020, obravnavali za 11 odstotkov manj kršitev po javnem redu in miru, upad zaznanih kaznivih dejanj pa je petodstoten.

Sodelovanje s centri za socialno delo

»Policija vključuje Center za socialno delo, tudi kadar zazna nasilje v družini tudi za primere prekrškov, ko so lahko otroci neposredne žrtve nasilja ali nasilje opazujejo o ali živijo v nasilnem okolju,« so pojasnili za Ljubljanainfo.

Prav tako se center vključi, ko so žrtve slabotne in invalidne osebe ali pod skrbništvom, tudi če polnoletna žrtev obveščanju ne nasprotuje, in sicer v primerih storjenih prekrškov ali kaznivih dejanj, ki se preganjajo na predlog oškodovanca ali na zasebno tožbo.

Sodelovanje žrtve je izjemnega pomena

»Žrtve viktimizacije vselej ne prijavijo družinskega nasilja ali nasilja nasploh, zato uradna statistika ne omogoča vpogleda v realno stanje razširjenosti tovrstne kriminalitete,« so jasni policisti.

»Policisti se pogosto srečujejo s prijavami tako imenovanih tretjih oseb, ki niso osebno vpletene v dogodek nasilja. Dogaja se namreč tudi, da se tretje osebe ne želijo vpletati v
'družinsko nasilje', kjer se izvršuje nasilje in so le nemi opazovalci,« so dodali.

Policisti so pozvali, da je poleg sodelovanja žrtve izjemnega pomena prijava nasilja: »Glede na dejstvo, da obstajajo tretje osebe, ki samo nemo opazujejo dogajanje nasilja v določenem okolju, je pomembna vsakršna prijava, lahko tudi anonimno na številko 080 1200.«

Starejše novice