Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Sre, 9.3.2022 20:02
Invazija na Ukrajino ovira dobavo kablov in drugih komponent za avtomobile. Pomanjkanje surovin z območja Ukrajine in Rusije močno čuti nemška avtomobilska industrija, ki že zaustavlja proizvodnjo.

Evropski proizvajalci avtomobilov, vključno z nemškim Volkswagnom, BMW-jem in Porschejem se borijo predvsem s pomanjkanjem ključnih kabelskih snopov, saj je ruska invazija zaprla dobavitelje v zahodni Ukrajini, zaradi česar so morali omejiti proizvodnjo.

Pomanjkanje surovin prizadelo nemške proizvajalce avtomobilov

Ozka grla pri dostavi so že prizadela nekatere montažne obrate drugega svetovnega proizvajalca avtomobilov Volkwagen.

Največji evropski proizvajalec avtomobilov je opozoril na zmanjšanje proizvodnje v nekaterih svojih tovarnah. Volkswagen je najprej ustavil proizvodnjo v tovarnah v na vzhodu Nemčije, v mestih Zwickau in Dresden.

Porschejeva luksuzna enota je prejšnji teden ustavila proizvodnjo v svoji tovarni v Leipzigu. Prekinili bodo tudi proizvodnjo svojega električnega modela Taycan v tovarni skupine Stuttgart-Zuffenhausen. To pomeni izpad izdelave približno 200 avtomobilov Taycan na dan. 

Precej prizadet je tudi BMW, ki mora prekinjati ali ustavljati proizvodnjo v skoraj vseh nemških tovarnah in tudi v Avstriji. »Z našimi dobavitelji smo v intenzivnih razpravah,« so sporočili. 

Kritično predvsem pomanjkanje kablov

V povprečju ima avtomobil v sebi kar za pet kilometrov kablov. Brez njih ni mogoče izdelati vozil, saj so edinstveni za vsak model avtomobila.

Najbolj znani nemški proizvajalci avtomobilov so morali proizvodnjo dokaj nepričakovano začasno ustaviti predvsem zaradi pomanjkanja kabelskih snopov iz Ukrajine.

V Ukrajini 38 različnih avtomobilskih tovarn

Po podatkih ukrajinske vlade imajo v avtomobilskem sektorju 22 avtomobilskih podjetij. Te so v 38 različnih tovarn vložile 600 milijonov dolarjev in so skupno zaposlovale več kot 60 tisoč Ukrajincev.  

Prav kabelski sklopi so bile ključni avtomobilska komponenta izvoza Ukrajine v Evropsko unijo. Glede na analizo podatkov Comtrade za leto 2020, ki jo je opravila svetovalna družba AlixPartners, so bile napeljave s kabli najpomembnejša ukrajinska avtomobilska komponenta, izvožena v Evropsko unijo.

Uvoz iz Ukrajine predstavlja skoraj sedem odstotkov vsega uvoza tega izdelka.

Negotovosti je povzročilo tudi pomanjkanje drugih potrebnih surovin, kot so paladij, nikelj ali plin neon. Predvsem cena niklja je astronomsko visoka.

Starejše novice