Vir: Instagram Wicked pots
Rebeka Sivka
Čet, 21.10.2021 07:00
Ines Žarki, umetnica, ki ustvarja pod imenom Wicked pots, se pri svojem delu poigrava s podobo ženskih prsi.

Wicked pots je umetniški profil na družbenih omrežjih, kjer lahko najdete fotografije lončkov, na katerih so upodobljene različne oblike in velikosti ženskih prsi. Za profilom stoji Ines Žarki, umetnica, ki živi v okolici Maribora.

Ideja za izdelavo prvega lončka je nastala dolgočasnega majskega dne, ki ga je umetnica lansko leto, tako kot večina, preživljala v karanteni. 

Kot strastna ljubiteljica sobnih rastlin je bila vedno na lovu za novimi, unikatnimi lončki. Že od nekdaj jo pritegne telesnost, svojo kreativnost pa zdaj izraža z izdelavo unikatnih lončkov. 

»Raziskovanje človeške forme, bodisi v smislu erotičnosti bodisi z namenom osvetljevanja individualizma, je bilo center mojih umetniških ustvarjanj že v času študija likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru,« za Ljubljanainfo zaupa umetnica. 

Lončke oblikuje s pomočjo fotografij strank

Zakaj se je odločila ustvarjati prav lončke z motivom ženskih prsi? 

»Motiv prsi ima že sam po sebi močan simbolni pomen – od boja proti cenzuri ženskih teles do ozaveščanja o raku na dojki. Zame je izbira motiva ženskih prsi v osnovi izvirala iz stremenja po sprejemanju telesa z vsemi lastnostmi, ki nas definirajo kot posameznice,« razlaga umetnica. 

Pri izdelavi lončkov si pomaga s fotografijami strank. 90 odstotkov vseh lončkov, ki jih je izdelala do sedaj, je bilo zasnovanih na fotografijah in opisih strank.  

»Biti lastnica lončka s svojimi prsmi je tudi pomemben opomnik, da smo v družbi, ki si prilašča pravico do razpolaganja z ženskimi telesi, me edine, ki si ga lahko lastimo,« poudari. 

Največ povpraševanja po bež barvi

Vsi lončki bazirajo na osnovi plastičnih lončkov, ki so oblečeni v modelirno maso, poslikani z akrilnimi barvi, linerji in nazadnje prelakirani z zaščitnim sprejem.

Lončke izdeluje po naročilu in jih ne pripravlja vnaprej. Čas, ki ga potrebuje za izdelavo posameznega lončka, je od sedem do devet dni. Čas ustvarjanja se razlikuje glede na količino in zahtevnost personalizacij ter število naročil, ki jih ima v tistem trenutku. 

V ponudbi ima tudi broške s prsnimi bradavicami, ki so vedno na zalogi.

Pri personaliziranih lončkih je največ povpraševanja po tistih v bež barvi. Cene se gibljejo od 40 evrov naprej, tolikšna je vrednost najmanjšega lončka brez dodatkov. Vse je odvisno od želja strank in zahtevnosti njihovih idej. 

Ne omejuje se zgolj na ženske figure

Največkrat so lončki personalizirani, kar naredi končni izdelek še toliko bolj poseben. Umetnici so všeč lončki, ki nosijo zgodbo.

Enega izmed prvih lončkov je izdelala za znanko, ki je imela v preteklosti operacijo na srcu. V njen lonček je vključila brazgotino. Umetnica pa se ne omejuje zgolj na ženske figure. 

»Ker večino moje publike predstavljajo ženske, je seveda največ lončkov z ženskimi prsmi. V preteklosti sem že oblikovala moško figuro in z veseljem izdelam še kakšen personaliziran moški lonček, v kolikor se opogumijo tudi oni,« zatrjuje umetnica.

Kritike prihajajo s strani moških

S pozitivnimi odzivi je več kot zadovoljna. Negativnih je bilo doslej tako malo, da jih lahko prešteje na prste ene roke.

»Če pa se že najdejo kakšni negativni komentarji, pa navadno pridejo s strani moških, ki se jim kakšna oblika prsi zdi povešena,« za Ljubljanainfo razlaga umetnica. 

Instagram ji je zaradi cenzure skoraj izbrisal profil

Umetnica je na Instagramu ustvarila rezerven profil, saj so ji zaradi prikaza ženskih prsi grozili z brisanjem prvotnega računa. 

»Cenzura ženskih teles na socialnih omrežjih je aktualen problem že dolgo časa in na žalost se z njim soočamo tudi ustvarjalci, ki posegamo po tovrstnih motivih. Tukaj ne govorim samo o ženskih prsih, temveč o vsem ženskem telesu,« razlaga Žarki. 

»Zase sem na srečo našla način, kako prelisičiti njihov algoritem in je brisanja objav v primerjavi s prvimi meseci res minimalno. Naslednji korak je pa vsekakor oblikovanje lastne spletne strani, kjer tega problema ne bo več,« odločno pove. 

Načrtov ji ne manjka 

Inovativna umetnica prizna, da ima načrtov za prihodnost veliko. Poleg oblikovanja lastne spletne strani načrtuje selitev v večje prostore, ponudbo pa namerava razširiti.

Veseli se prihodnjih kupcev, ki želijo z nakupom lončka proslaviti svoje prsi, sklene.

Starejše novice