Foto: Policija
Ljubljanainfo
Pon, 11.12.2023 13:52
Ovadili so 27 oseb za kar 113 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi zaradi izkoriščanja prostitucije, trgovine s prepovedanimi drogami in prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države.

Ljubljanski kriminalisti in policisti so 5. decembra, v sodelovanju s kriminalisti Uprave kriminalistične policije in drugih policijskih uprav, zaključili daljšo in obširnejšo preiskavo organizirane kriminalne združbe. 

»Člani združbe so se ukvarjali z izvrševanjem kaznivih dejanj trgovine z ljudmi zaradi izkoriščanja prostitucije, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države ter trgovino s prepovedanimi drogami. Predkazenski postopek je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije. Pri hišnih preiskavah pa je sodelovalo 150 policistov in kriminalistov

Zelo aktivna 44-letnica

Preiskava se je začela leta 2001, potem ko so kriminalisti od dveh žrtev sprejeli prijavi o sumu storitve kaznivega dejanja trgovine z ljudmi zaradi izkoriščanja prostitucije. 

Pri preiskavi so izsledili 65-letnega državljana Slovenije, ki je na različne načine in s pretvezo zvabil žrtve, da so se morale prostituirati na več različnih lokacijah na območju Ljubljane, pri tem pa del zaslužka plačevati njemu. 

Z nadaljnjo preiskavo pa se je širil tudi krog osumljenih, med njimi je bila zelo aktivna tudi 44-letno državljanko Slovenije, ki je sicer na prestajanju zaporne kazni zaradi istovrstnega kaznivega dejanja, kazniva dejanja pa je izvrševala tako iz zapora kot ob prostih izhodih.

»Kriminalisti so zbrali dokaze, da se je z izvrševanjem teh kaznivih dejanj ukvarjalo skupaj devet osumljencev (državljan Severne Makedonije, državljan Bosne in Hercegovine, državljan Črne gore, drugi osumljeni so državljani Slovenije), ki so skupaj izvršili 17 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi in 26 kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, v daljšem časovnem obdobju pa zlorabljali oziroma izkoriščali 43 žrtev teh kaznivih dejanj. Žrtve so prihajale iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Dominikanske republike in Slovenije. Ob samem zaključku preiskave je bilo na območju Ljubljane odkritih šest žrtev trgovine z ljudmi oz. zlorabe prostitucije, od katerih so bila zbrana obvestila ter jim je bila ponujena pomoč, ki pa je niso izkoristile. Tuje državljanke so Slovenijo že same zapustile, če bodo med postopkom potrebovale asistenco, jim bo seveda nudena. Od žrtev predhodnih kaznivih dejanj, ki so že zapustile Slovenijo, bodo obvestila zbrana v nadaljevanju.«

Foto: Policija

Nekatere peljali večkrat

Eden od osumljencev, državljan Črne gore, se je ukvarjal tudi s prevozi ilegalnih prebežnikov. Izkazalo se je, da je bil del širše kriminalne združbe.

»Kriminalno združbo, v kateri je bila večina osumljencev taksistov, je vodil 44-letni osumljenec (državljan Slovenije). Kriminalna združba je delovala na način, da so iz tujine dobivali podatke o tujcih, ki so že nelegalno vstopili na ozemlje Slovenije in se večinoma gibali po Ljubljani oziroma okolici azilnih domov. Po prejemu podatkov o tujcih, ki so želeli nadaljevati pot proti Italiji, in po prejemu plačila prek različnih sistemov plačilnega prometa, kot so Western Union Money Transfer, Money Gram in Revolut, so člani kriminalne združbe tujce odpeljali proti Italiji. Nekatere tujce so peljali tudi večkrat, saj so bili večkrat ustavljeni in kontrolirani s strani različnih policijskih patrulj in so bili tako tujci vrnjeni v Azilni dom.

Zbrani so bili dokazi, da je pri izvrševanju teh kaznivih dejanj sodelovalo 17 osumljencev (državljan Črne gore, državljan Palestine, državljan Srbije, dva državljana Bosne in Hercegovine, 12 državljanov Slovenije), ki so kot člani hudodelske združbe storili 65 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in pri tem čez ozemlje Slovenije prepeljali najmanj 378 ilegalnih prebežnikov.«

Foto: Policija

200.000 evrov

Dva izmed osumljencev, in sicer 44-letni državljan Bosne in Hercegovine ter 44-letni državljan Slovenije, sta se ukvarjala tudi s ponujanjem in preprodajo prepovedanih drog

Z njima je sodeloval še 47-letni državljan Slovenije, ki je bil za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog že obravnavan.

»Z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov so bili zbrani dokazi, da so storili pet kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Ukvarjali so se s preprodajo več različnih vrst prepovedanih drog (konoplja rastlina, kokain, heroin, in druge).«

Po zaključku zbiranja dokazov za navedena kazniva dejanja je bilo na območju Ljubljane in Kranja izvedenih več hišnih preiskav v zasebnih prostorih, in sicer pri 27 osumljencih, od katerih jih je 25 z območja Ljubljane, dva pa iz Kranja. Pri tem so zasegli dokaze, s katerimi bodo potrjeni sumi o izvrševanju teh kaznivih dejanjih (razne elektronske naprave, seznami, pripomočki za nudenje spolnih uslug, okoli 30.000 evrov gotovine, nekaj zlatih ploščic in potrdila o naložbenem zlatu, dva prirejena prostora za gojenje konoplje, v katerih je bilo 24 sadik, 745 gramov posušene konoplje, pet gramov kokaina, 136 tablet MDMA (extasy), pet mililitrov konopljine smole, deset gramov zaenkrat še neznane snovi in še 93 različnih tablet, katerih izvor še ugotavljajo). 

Pri različnih osumljencih so kriminalisti zasegli tudi več kosov prepovedanega orožja, in sicer eno avtomatsko pištolo z dušilcem, dva revolverja, štiri polavtomatske pištole, polnokovinsko skrito pištolo, več kot 200 nabojev za pištole in ročno bombo M-75. Kot sredstvo izvršitve kaznivega dejanja je bil zasežen tudi osebni avtomobil.

Foto: Policija

»Po opravljenih forenzičnih preiskavah zasežene droge in orožja bodo zoper osumljene podane dodatne kazenske ovadbe zaradi suma storitve kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. Trenutno ocenjena protipravno pridobljena premoženjska korist pri izvedbi naštetih kaznivih dejanj znaša okoli 200.000 evrov, kriminalisti pa izvajajo tudi finančno preiskavo in pregledujejo še druge denarne transakcije in podatke, s katerimi bodo poskušali zavarovati nezakonito pridobljena sredstva in ugotoviti dejansko višino protipravne premoženjske koristi.«

Vseh ovadenih je 27, od tega je bila dvanajstim osebam odvzeta prostost.

Končna bilanca je naslednja:

• 65 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države (predpisana kazen zapora je od treh do petnajst let in denarna kazen)
• 17 kaznivih dejanj trgovine z ljudmi (predpisana kazen zapora je od treh do petnajst let)
• 26 kaznivih dejanj zlorabe prostitucije (predpisana zaporna kazen je od enega do dvanajst let)
• pet kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami (predpisana kazen zapora je od enega do deset let).

Komentarji (1)

ZMAGO BATINA (ni preverjeno)

Amaterji! Dandanes se pakla z belimi ovratniki. Taki so najuspešnejši...

Starejše novice