Foto: Bobo
Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Čet, 14.10.2021 16:17
Protestnica je na včerajšnjem protestu usmerjala laser z zelenim žarkom v helikopter. Policija je sedaj sporočila, da je pilot bil poškodovan in napoten na specialistični pregled vida.

Policisti Policijske uprave Ljubljana poročajo, da je osvetljevanje letal in helikopterjev konstanten problem že vrsto let.

Laser, usmerjen v zrakoplov, povzroči trenutno zaslepljenost celotne posadke zaradi odboja žarkov po pilotski kabini. Ker se žarek razprši po celotni kabini, lahko to privede v skrajnem primeru tudi do nekontroliranega upravljanja helikopterja ali letala ter posledično strmoglavljenje zrakoplova.

Laserski žarek pa lahko na vidu pilota pusti trajne posledice.

Osvetlitve z laserjem na včerajšnjih protestih

Kot smo poročali, je tudi na včerajšnjem protestu posadka v policijskem helikopterju, ki je bdel nad Trgom republike, bila podvržen nevarnosti motenja z laserjem.

Po naših zanesljivih informacijah je laser držala v roki starejša ženska.

Policija je zapisala, da obstaja sum, da je bilo osvetljevanje policijskega helikopterja namerno dejanje preprečitve opravljanja uradne policijske naloge ob kršitvah javnega reda na protestih in ne naključno rabo laserja.

Ljubljanski policisti poročajo, da je bil včeraj zaradi motenja z laserjem poškodovan pilot, zato so ga napotili na specialistični pregled vida. 

V primeru, da je njegov vid prizadet, lahko sledi izguba zdravniškega spričevala, potrebnega za letenje. 

»Naši piloti s policijskimi helikopterji opravljajo tako policijske naloge kot tudi naloge reševanja ljudi v gorah, na cestah in prevoze poškodovanih v bolnišnice, zato je pomembno, da je čim več pilotov operativnih, saj lahko to nekomu reši življenje,« so zapisali iz ljubljanske policije.

Starejše novice