zalastritof
Čet, 14.10.2021 14:41
Na sredinih protestih so policisti zabeležili osem kaznivih dejanj.

Policisti so na sredinih protestih proti vladi in pogoju PCT zabeležili 164 kršitev Zakona o javnih zbiranjih in 166 kršitev Zakona o javnem redu in miru.

Eni osebi so na protestih zasegli prepovedano drogo, eni solzivec, zabeležili so tudi kršitev cestnoprometnih predpisov in kršitev Zakona o osebni izkaznici.

Pilota poškodovali z laserskim žarkom

Ljubljanski policisti so sporočili, da so doslej zaznali osem kaznivih dejanj. Gre za kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, napadov na uradne osebe in preprečitve uradnih dejanj.

Med navedenimi kaznivimi dejanji preprečitve je prišlo do primera, ko so neznani storilci na Trgu republike proti policijskemu helikopterju usmerili laserski žarek, ki pa za varnost letalskega prometa predstavlja hudo nevarnost, zaradi načina razpršitve tovrstnih žarkov v zrakoplovu in posledično temu nevarnost za poškodbe oči posadke.

V konkretnem primeru je eden izmed pilotov utrpel poškodbe očesa in je iskal zdravniško pomoč, stopnja njegovih poškodb pa še ni znana. 

Med izvajanjem pooblastil sta bila poleg pilota lažje poškodovana še dva policista.

Informacij o morebitnih poškodbah protestnikov policisti nimajo.

Pridržanih 27 oseb

V času varovanja neprijavljenega shoda je bilo skupno pridržanih 27 oseb na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih policije, vse osebe so bile po preteku razlogov izpuščene, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

»Za zagotovitev javnega reda potrebna prisilna sredstva«

Policisti so zapisali: »Za zagotovitev javnega reda so bila uporabljena potrebna prisilna sredstva, da je bil učinkovito zagotovljen javni red.«

Policisti so poleg fizične sile zaradi obvladovanja upiranja oseb in odrivanja množice uporabili  ščite, specialno oklepno vozilo (z ograjo), plinski razpršilec, konjenico in službene pse.

Starejše novice