Foto: Žan Osim
Ljubljanainfo
Pet, 17.11.2023 15:09
Na incident, v katerega so bili vpleteni dijaki enega od dijaških domov na območju Maribora, se je odzval tudi minister za vzgojo in izobraževanje.

Vse kaže, da so bili v streljanje na paciente Oddelka za psihiatrijo vpleteni dijaki bližnjega dijaškega doma. Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda pravi, da so vse oblike nasilja v šolskem prostoru nesprejemljive. 

Streljali naj bi dijaki dijaškega doma

Dogodek, do katerega je prišlo včeraj, najostreje obsojajo in poudarjajo, da bodo  zavodi v okviru sistema ustrezno ukrepali na primarni in sekundarni ravni.

Felda poudarja, da je treba zagotavljati varnost vseh v šolskih ustanovah, tudi tistih, ki se pojavijo v okolici ustanov.

Glavni inšpektor za šolstvo Simon Slokan, pa dodaja, da postopek vodi policija in podrobnih informacij ne morejo dati. 

Pravi, da naj bi šlo za dijake dijaškega doma v bližini Oddelka za psihiatrijo. Šlo naj bi za več dijakov, trenutno pa poteka preiskava, koliko dijakov konkretno je bilo vpletenih in koliko so stari.

Sankcij s strani dijaškega je več, najhujša je izključitev iz dijaškega doma.

Za zdaj ni znano, ali so dijaki streljali iz stavbe dijaškega doma ali okolice. 

En dijak že izključen

Da je do incidenta prišlo iz njihovih prostorov, je za STA potrdila ravnateljica Dijaškega doma Lizike Jančar Bojana Peruš Marušič, ki je pojasnila, da jih je policija v četrtek popoldne obvestila o streljanju, zato so vzgojitelji takoj pregledali sobe s pogledom na park pred psihiatrijo in v roku dveh ur našli osumljene mladoletnike.

O tem so obvestili njihove starše in policijo, danes so z dijaki in starši opravili razgovor in opravili izredno konferenco kolektiva. 

Enega od dijakov so trajno izključili iz doma, drugega so izključili začasno, medtem ko tretji ni bil njihov stanovalec. 

Ostali dijaki ob dogodku niso bili prisotni in tudi ni bila ogrožena njihova varnost, je še dodala.

Spomnimo ...

Včeraj v popoldanskih urah je prišlo do streljanja na območju Ljubljanske ulice. Iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so namreč sporočili, da je včeraj, nekaj minut po 17. uri prišlo do streljanja na paciente in varnostnika Oddelka za psihiatrijo.

Neznana oseba je domnevno z zračno puško streljala na paciente Oddelka za psihiatrijo, ki so bili na sprehodu na dvorišču oddelka.

Kasneje je oseba streljala tudi na varnostnika oddelka, ki je preverjal, ali so vsi pacienti evakuirani v stavbo Oddelka za psihiatrijo.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor še dodajajo, da varnostnik ni utrpel poškodb, štirje pacienti so utrpeli lažje telesne poškodbe, eden od teh pacientov je bil poslan na dodaten pregled v travmatološko ambulanto. 

Streljal mladoletnik 

Mariborski policisti pa so sporočili, da še zbirajo obvestila o sumu storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Popoldne je neznanec na območju Ljubljanske ulice z uporabo neznanega orožja - prve ugotovitve kažejo na to, da je streljal z zračnim orožjem, lažje poškodoval štiri osebe.

V zvezi z dogodkom so policisti včeraj zvečer izsledili mladoletno osebo in bodo ukrepali v skladu pristojnostmi, sicer pa nadaljujejo z zbiranjem obvestil in preiskavo dogodka.

Starejše novice