Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pet, 17.11.2023 11:42
Na območju glavne železniške postaje naj bi se kmalu začelo graditi. Kaj bo z najemniki porostorov v podhodu?

Območje glavne železniške in avtobusne postaje v Ljubljani se bo kmalu spremenilo v veliko gradbišče. 

Nastajati bo  začel Potniški center Ljubljana, sodoben epicenter slovenskega sistema javnih prevozov. 

Pod obstoječo železniško postajo je trenutno podhod, ki center mesta povezuje z Vilharjevo cesto - zato nosi prikladen naziv »Bežigrajska vrata«.

V podhodu je tudi kopica poslovnih prostorov, kjer najdemo mnoge manjše trgovinice, restavracije, delavnice ter storitvene dejavnosti, mnoge izmed katerih so tam že desetletja. Lastnica prostorov je Mestna občina Ljubljana, zato njihova usoda leži v njenih rokah.

Izselitev?

Zato se najemniki prostorov sprašujejo o njihovi bližnji prihodnosti. Ena izmed njih je tudi Marija, ki je na občinski oddelek za ravnanje z nepremičninami naslovila vprašanje:

»Ali se bomo morali uporabniki prostorov prehoda pod Vilharjevo cesto (kolesar, razna društva) zaradi prenove, ki je v planu, izseliti. Kdaj? Kako bo z nadomestnimi prostori?«

Časovnica še nejasna

Odgovor na vprašanje je preprost - najemniki prav dolgo več ne bodo mogli opravljati svojih dejavnosti na tem mestu.

»Sporočamo, da ima Mestna občina Ljubljana na lokaciji Trg OF 10 (območje železniška postaja) v lasti šest poslovnih prostorov, ki so zasedeni z najemniki in brezplačnimi uporabniki. V novem delu t. j. Bežigrajska vrata (podhod Vilharjeva) pa ima Mestna občina Ljubljana v lasti sedem poslovnih prostorov, ki so prav tako vsi zasedeni z najemniki in brezplačnimi uporabniki. 

Ker med Mestno občino Ljubljana in ministrstvom za infrastrukturo še vedno potekajo dogovori o odkupu ali možni menjavi za nadomestne prostore, Mestna občina Ljubljana ne more podati odgovora oziroma časovnice, do kdaj bodo najemniki in uporabniki lahko prostore zasedali.«

Pretiranega optimizma za dobro rešitev, ki bi ustrezala uporabnikom, v odgovoru občine ne gre zaznati.

»Vsekakor se bo Mestna občina Ljubljana zavzela, da bo najemnikom in uporabnikom skušala zagotoviti nadomestne prostore, v kolikor bodo ti na voljo

Tako naj bi izgledal novi podhod.

Trenutno stanje zares obupno

Avtobusni terminal bo po končani prenovi (župan je obljubil izredno optimistično letnico 2025) neposredno povezan z nad- in podhodom preko železniškega terminala, kjer bodo posebej vrisane tudi dvosmerne poti za kolesarje, kar bo bistveno zmanjšalo čas, ki ga potniki trenutno porabijo za pot od Bavarskega dvora do Vilharjeve ceste.

»Trenutno je glavna avtobusna in železniška postaja grša kot tista v Albaniji,« je na novinarski konferenci ob predstavitvi podrobnosti načrtov za projekt PCL povedal župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković.

Starejše novice