Ljubljanainfo
Čet, 6.10.2022 20:43
Krut napad 15-letnika na dve leti starejšega fanta v Mariboru še vedno odmeva. Spregovoril je tudi moški, ki je 17-letnika pomagal ohranjati pri življenju. Kaj je torej razkril obiskovalec Kulturnega centra Pekarna?

V Mariboru je v petek zvečer mladoletnik z neznanim ostrim predmetom hudo poškodoval vrstnika, ki se v bolnišnici še vedno bori za življenje.

Do napada je prišlo približno ob 22.30 v mestni četrti Magdalena, natančneje na območju Kulturnega centra Pekarna, ko je 15-letnik z območja Maribora z neznanim ostrim predmetom huje poškodoval 17-letnega vrstnika prav tako z območja Maribora.

Policisti so ob napadu še sporočili, da je 15-letnik pobegnil s kraja dogodka in se v spremstvu staršev kasneje zglasil na policiji, kjer so ga pridržali. Policisti so ga v nedeljo s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor.

Sedaj pa Slovenske novice razkrivajo nekaj več podrobnosti napada. Govorili so z Dejanom Žižkom, obiskovalcem Kulturnega centra Pekarna. Žižek je bil eden prvih, ki je priskočil na pomoč napadenemu 17-letniku.

»Roke sem imel krvave do komolcev«

Dejan Žižek je za Slovenske novice opisal, da so s prijatelji na petkov večer igrali ročni nogomet v klubu Kulturnega centra Pekarna, ko je opazil mladeniča, ki se je čudno opotekal ob točilnem pultu na poti na stranišče.

Čeprav je bil oblečen v temna oblačila, je opazil, da je fant moker oziroma krvav po hrbtu.

»Ko sem prišel tja, je fant že ležal na tleh. Začel sem ga slačiti in videl na hrbtu več vbodnih ran. Takoj sem začel klicati na pomoč, ko je iz ženskega veceja ravno stopila punca in povedala, da je medicinska sestra. Takoj je pomagala,« razlaga Dejan Žižek.

Na pomoč so takoj priskočili tudi drugi in fanta poskusili ohraniti pri zavesti.

»Sem rezervni gasilec, vem, kako se stvarem streže. A moram priznati, da česa takega še nisem videl na lastne oči. Roke sem imel krvave do komolcev, kot da delam v mesariji med zakolom. Kri je špricala iz vseh šestih, sedmih lukenj. Ko smo zaprli eno, je iz druge udaril še močnejši curek. Kot iz vodovodne cevi. Ko sem ga gledal v obraz, sem mislil, da so ga zabodli v oko. Ves je bil krvav,« dodaja Žižek.

Do dogodka ni prišlo v Pekarni

Na pomoč so jim v roku nekaj minut priskočili policisti in reševalci. Obiskovalci Kulturnega centra Pekarna pa ob tem poudarjajo, da 17-letnik brez njihove pomoči verjetno ne bi preživel.

Ob tem pa Žižek še poudarja, da prihaja do napačnih informacij, da se je dogodek zgodil v Pekarni.

»Vprašanje je, če bi mu kjer koli drugje pomagali, tako kot smo mu mi. Po drugi strani pa sedaj vsi napačno govorijo in poročajo, da se je dogodek zgodil tukaj. Ni se. Zgodil se je zunaj. Napadla ga je skupinica, ki v Pekarno ne zahaja. Mi smo ga poskušali rešiti. 'Pekarnarji' nismo agresivni,« še poudarja Žižek.

Oče napadenega 17-letnika oprostil 15-letnemu napadalcu

Ker ne želi, da bi še katerikoli starš moral skozi grozo, ki jo je preživljal sam, je za 24 ur spregovoril oče napadenega 17-letnika. Kot pravi, je bila to zanj najhujša izkušnja, saj je že razmišljal o pogrebu svojega sina.

Kot pravi, se moramo kot družba o nasilju med mladimi pogovarjati na glas.

Potem ko je v javnem pismu najprej odpustil 15-letnemu napadalcu, zdaj njegovega očeta vabi, da skupaj obiščeta 15-letnika v priporu in se z njim na civiliziran način pogovorijo o usodni noči. »Nočem živeti v strahu, v senci neke anonimnosti,« je povedal v pogovoru.

Napadalčevemu očetu je namreč napisal pismo, v katerem ga je povabil na pogovor, da to zlo poskušata demontirati s pogovorom. 

Kot oče namreč čuti potrebo, da poseže v življenje napadalca, ne z maščevanjem, temveč s pogovorom in oproščanjem. Predvsem, ker je pri napadu šlo, po njegovih besedah, za banalni razlog. 15-letnik je namreč njegovega sina napadel zaradi mobilnega telefona, ki pa mu ga 17-letnik ni želel dati.

Tako za konec drugim svetuje, da očetje bolj aktivno zavzamejo vlogo v vzgoji svojih sinov, da se podobni primeri ne bi več dogajali.

Starejše novice