Foto: Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 14.10.2021 21:55
Na Mestni občini Ljubljana so priredili žalno sejo v spomin na častnega meščana Ljuba Bavcona.

V spomin na častnega meščana Ljuba Bavcona je danes na Mestni občini Ljubljana potekala žalna seja, do 18. ure pa je bila odprta tudi žalna knjiga.

Zbrane na žalni seji sta nagovorila župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in profesor na ljubljanski pravni fakulteti Dragan Petrovec, ki sta poudarila Bavconov doprinos k oblikovanju kazenske zakonodaje.

Zaslužen pri uveljavljanju varstva človekovih pravic

Janković je spomnil, je Bavcon za izjemne zasluge na področju kazenskega prava, pri uveljavljanju varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter prispevku k ugledu Slovenije v svetu kot države, v kateri imajo človekove pravice pomembno mesto, prejel najvišje državno priznanje zlati častni znak svobode Republike Slovenije. 

»Zaradi neumornega poudarjanja, da morajo biti človekove pravice zagotovljene vsakomur, ter privrženosti vrednotam človečnosti, zakonitostim in načelom demokratične pravne države si je prislužil globoko spoštovanje tako v Jugoslaviji kot tudi širše po Evropi,« je dejal.

Bavcon je sicer v 90. letih vodil delovno skupino za pripravo kazenskega zakonika Slovenije, bil pa je tudi predsednik Sveta za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, je še spomnil Janković.

Častni meščan Ljubljane

Naziv častni meščan Ljubljane je Bavcon prejel leta 2014. 

Na ljubljanski občini so takrat v obrazložitvi zapisali, da mu naziv podeljujejo kot poklon humanistu in znanstveniku, ki je vse svoje strokovno, pedagoško in publicistično delovanje namenil družbeni preobrazbi, v kateri naj bi veljale vrednote demokracije, delitve oblasti, strpnosti, vladavine prava in učinkovitega pravnega varstva človekovih pravic. 

»Z izkušnjo v narodnoosvobodilnem boju in prestajanjem vojaškega zapora v Italiji in Nemčiji je v Sloveniji že v času federativne jugoslovanske republike postavil najvišje civilizacijske standarde z nasprotovanjem smrtni kazni,« so zapisali.

Starejše novice