Ljubljanainfo
Pet, 29.9.2023 10:16
Višji sodniki so sledili prvostopenjskem senatu, ki je morilcu Mitji Orešku izrekel 22 let in pol zapora. Obramba je napovedala vložitev zahteve za varstvo zakonitosti.

Senat Višjega sodišča v Mariboru, ki mu je predsedovala višja sodnica Leonida Jerman, je potrdil prvostopenjsko sodbo zoper 47-letnega Mitja Oreška iz Peskovcev na Goričkem, ki je za lanski umor, takrat 35-letne partnerke Štefanie, na prvostopenjskem okrožnem sodišču v Murski Soboti bil obsojen na 22 let in šest mesecev zapora.

Na takšno sodbo se je pritožil zagovornik obtoženega, murskosoboški odvetnik Mojmir Šafarič in v začetku septembra je bila javna obravnava pred višjimi sodniki.

Ko je sodnica poročevalka predstavila sodbo in pritožbo, sta svoje povedala še pritožnik, odvetnik Šafarič, ter zastopnik obtožnice, višji državni tožilec Darko Simonič.

Šafarič je predlagal, da sodišče spremeni obtožbi, namesto umora, naj bi šlo za uboj na mah, Simonič pa je vztrajal pri dosedanji obtožbi in predlagal 25 let zapora, ali pa vsaj potrditev prvostopenjske sodbe.

Nato so se sodniki umaknili v odločanje. Sedaj so se že odločili in očitno v celoti potrdili prvostopenjsko sodbo, ki je sedaj pravnomočna, kar pomeni, da bodo Oreška sedaj iz soboškega pripora poslali na prestajanje zaporne kazni, na Dob, v Celje ali Maribor.

Kot nam je zaupal njegov zagovornik, odvetnik Šafarič, bo obramba spisala zahtevo za varstvo zakonitosti na Vrhovsko sodišče Republike Slovenije, kjer bodo med drugim zahtevali tudi posredovanje mednarodnih strokovnjakov za telekomunikacije, kar naj doslej ne bi bilo opravljeno.

Družinska tragedija se je zgodila soboto, 10. septembra 2022, nekaj po 18. uri, ko je Orešek poklical telefonsko številko 113 in operaterju dejal, da naj policisti pridejo na njegov naslov, »ker sem ubil svojo partnerko«, to pa se je zgodilo, ko sta bila v bližini, v drugem prostoru, njuna otroka.

Po opravljeni preiskavi je bila spisana obtožnica za umor in po kar nekaj obravnavah pred velikim senatom okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki mu je predsedoval sodnik Milan Regvat, je tožilka Jana Rogan vztrajala, da gre za najhujše kaznivo dejanje.

Umor iz nizkotnih nagibov

Žrtev je najprej davil, nato pa z vsaj 17 centimetrov dolgim nožem enkrat zabodel v prsi. Za 35-letnico je bil usoden vbod v levi del prsi, zaradi poškodb je izkrvavela.

»V celoti in nedvomno je dokazano, da je obtoženi storil umor, kar je sam potrdil s klicem na številko 113, kjer je dejal, da je umoril svojo partnerko in je z besedami Štefanie ni več med nami sam povedal operativcu, kaj se je zgodilo.« 

Ob tem je tožilka nanizala dokaze, predvsem izpovedi prič in izvedencev, zato je vztrajala, kako je šlo za nizkotne nagibe, predvsem bolezensko ljubosumnost. Tožilka je tudi vztrajala, da je obtoženi v času dejanja bil prišteven in se je že pripravil za najhujši zločin.

»Ko je videl, da ne more obdržati partnerke, se je odločil za to dejanje, ne glede na posledice. Dejal si je, da če je ne more imeti sam, je ne bo imel nihče drug, torej nikakor ni želel izgubiti Štefanie, čeprav je bila mama njegovih dveh otrok,« je vztrajala tožilka Jana Rogan, ki je po izvedenskem mnenju nevropsihiatra bila prepričana, da je se zločina zavedal.

»Ker je storil najhuje kaznivo dejanje, torej odvzem tujega življenja, pa še to pred svojima sedem- in petletnima otrokoma, mu ob upoštevanju olajševalne okoliščine, da doslej ni bil kaznovan, predlagam senatu, da mu izreče 25-letno zaporno kazen, in mu iz ponovitvene nevarnosti, ogrožen naj bi bil ljubimec pokojne, podaljšajo pripor,« je še dejala tožilka.

S takšnim predlogom tožilstva se je strinjal tudi pooblaščenec pokojničine mame in sestre, odvetnik Danilo Hari.

Povsem drugačnega mnenja pa je bil zagovornik obtoženega, ki je bil prepričan, da gre v tem primeru za kaznivo dejanje uboja na mah in ne naklepni umor. Kljub temu je senat večinoma sledil tožilki in mu izrekel 22 let in pol zapora. Takšna sodba je sedaj pravnomočna.

Starejše novice