Kongresni trg je bil osrednje prizorišče letošnjega festivala. / foto: Andraž Kobe
mimi inhof
Sre, 9.9.2020 10:52
Navkljub trenutni situaciji z izvedbo zadovoljni

68. Ljubljana festival se je zaključil s koncertom Poletna noč ob 75. obletnici Big Banda RTV Slovenije - zadnji dogodek, opereta Grofica Marica, je sicer zaradi nepredvidenih okoliščin odpadel, a so z letošnjo izvedbo zadovoljni. Med 85 napovedanimi dogodki so jih izvedli 70. “Čez palec” (torej skupaj s tistimi, ki so iz parka Zvezda brezplačno spremljali program) si jih je ogledalo 20.000 obiskovalcev, tudi zahtevkov za vračilo kupnin vstopnic je bilo majhno, direktor in umetniški vodja Darko Brlek ocenjuje, da je številka okrog 5 % in hkrati napoveduje za prihodnje leto ponovitev festivala, vključno z gostovanji nekaterih umetnikov, ki letos zaradi omejitev niso mogli stopiti na oder. “2021 zna biti res poseben festival,” dodaja Brlek.

Podtegnjeno pod črto, ali ste v aktualnih razmerah zadovoljni z letošnjo izvedbo festivala?

"Z izvedbo 68. Ljubljana Festivala smo zelo zadovoljni. Ne glede na vse prepreke in izzive, s katerimi smo se srečevali, smo uspeli izpeljati festival z vrhunskim programom, ki je bil edini festival v takšnem obsegu po preklicu epidemije – ne le pri nas, temveč tudi v Evropi in morda celo na svetu. Po štirih mesecih zaprtja zaradi koronavirusa, je Festival Ljubljana edina institucija v Evropi, ki ji je uspelo izvesti otvoritven koncert s celotnim orkestrom, dvema zboroma in mednarodno priznanimi solisti. Skupaj nam je uspelo."

Se je kdaj pri vas osebno pojavil dvom, da letošnje edicija ne bo izvedena v nikakršni obliki in bodo vsi dogodki odpovedani?

"Z danes na jutri nismo vedeli kako bo. Po večini so odpovedani vsi festivali po Evropi oziroma drugod po svetu. Vsekakor je poseben izziv pripravljati tako obsežen festival v tako negotovih časih in nemogoče je predvidet kaj se bo zgodilo jutri. Vendar mi se nismo dali. V primeru, da bi se zgodilo najhujše ter da bi bili primorani celoten festival odpovedati, pa na to preprosto ne bi mogli vplivati. Vendar k sreči se to ni zgodilo. Trenutno smo edini festival v Evropi, ki je potekal tako kot je pretekla leta."

Kateri koncert je bil tehnično-logistično najbolj zahteven?

"V letošnjem letu so bile prav vse prireditve po svoje zahtevne. Za vsak posamezen dogodek je bilo potrebno upoštevati priporočila in zahteve Nacionalnega inštituta za javno zdravje, česar smo se vsekakor tekom celotnega festivala tudi držali. Ustrezno smo in še bomo poskrbeli za izvršitev vseh higienskih priporočil ter varnostnih ukrepov. In prav zaradi tega je bila tehnično-logistična organizacija ter načrtovanje precej specifična in posledično po svoje veliko bolj zahtevna kot smo sicer vajeni v normalnih okoliščinah."

Koliko predstav ste morali odpovedati, ker nastopajoči niso mogli vstopiti v Slovenijo?

"V sklopu celotnega 68. Ljubljana Festivala smo zaradi logističnih težav bili primorani odpovedati ruska gostovanja, kot so balet Spartak in opera Pikova dama Akademskega državnega Bolšoj Teatra, nastop ruske pianistke Violette Egorove ter koncert Moskovskih solistov. Muzikal Lolita gledališča LDM Novaya Scena iz Sankt Peterburga pa bomo izvedli konec novembra oziroma v začetku decembra, če bodo ukrepi to seveda dopuščali. Vendar korona ni zaustavila našega delovanja, medtem, ko so v številnih mestih morali odpovedati gostovanja ter festivale v celoti. In v tem jih prehitevamo."

 

Kako so na aktualne razmere odzvali sponzorji? Ste imeli tudi kaj odpovedi sodelovanja?

"Posebna zahvala gre vsekakor Mestni občini Ljubljana in častnemu pokrovitelju Ljubljana Festivala 2020, županu Zoranu Jankoviću, ter vsem zvestim sponzorjem, ki so nam tudi v teh negotovih časih stali ob strani. Kljub neugodni situaciji so nas podpirali po svojih najboljših močeh in za to smo jim vsekakor izredno hvaležni. Ljubljana Festival je odraz tega kako pomembno je sodelovanje in kaj vse lahko skupaj dosežemo."

 

Na koliko ocenjujete je upad prihodkov zaradi zmanjšane kapacitete prizorišč?

"Na večjih dogodkih smo žal lahko sprejeli le 500 obiskovalcev, kar so zakonsko določene kapacitete in za kar smo dobili odobritev s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Posledično je seveda letos zaradi zmanjšanja kapacitet tudi upad prihodkov za 60%. Zanimanje za program in prireditve festivala pa je kljub vsemu preseglo celo naša pričakovanja. Dogodke smo bliskovito zapolnili, večina jih je bila tudi razprodanih. Vsekakor bi si želel, da s takšnimi kulturnimi dogodki še bolj zapolnimo sam Kongresni trg, namesto parka Zvezda za ograjo prireditvenega prostora."

"Trenutno smo edini festival v Evropi, ki je potekal tako kot je pretekla leta." Darko Brlek

Je že potrjen datum festivala za leto 2021? So potrjeni že tudi kakšni gostje, mogoče kdo od teh, ki letos niso mogli nastopiti?

"69. Ljubljana Festival bo, kot vsako leto, v obdobju med junijem in septembrom. Veseli smo, da bodo naši gostje tudi tisti, ki smo jih v letošnjem letu žal bili primorani odpovedati, kot so Akademski Bolšoj Teater iz Rusije, koncert Violette Egorove ter opereta Grofica Marica v izvedbi Zagrebškega mestnega gledališča Komedija. Poleg teh pa so potrjena že tudi nekatera izjemna gostovanja, kot so Teater Real Madrid, Orkester Londonske filharmonije in balet Borisa Eichmana. To zna bit res poseben festival."

Starejše novice