Patricija Fašalek
Pon, 29.8.2022 14:53
Fotopub se je spremenil v Obup.

Fotopub, društvo za sodobno kulturo, se pod zastopnikom Dušanom Josipom Smodejem osredotoča na »ustvarjanje povezav med svežimi artističnimi aktivnostmi in njihovim širšim kulturnih kontekstom«. 

Njegova prihodnost pa je zelo negotova, o čemer priča tudi sprememba napisa Fotopub pred vrati ljubljanske podružnice v Obup.

Ljubljanske pisarne ima društvo na Tivolski cesti, kjer je še do nedavnega na zunanji steni stavbe z velikimi črkami pisalo Fotopub, nakar je nekdo po Aferi Smodej črke preoblikoval tako, da sedaj piše Obup.

Afera Smodej

Po družbenih medijih so pred nekaj tedni zaokrožile objave o spolnem nadlegovanju in finančnih prevarah novomeškega kulturnika Dušana Josipa Smodeja. 

Ženske so anonimno delile vulgarne in provokativne besede, ki jim jih je povedal ali zapisal Smodej. Smodej naj po njihovih pričevanjih ne bi razumel besede 'ne' in naj bi bil pod vplivom alkohola in drugih drog zelo vsiljiv.

Ena izmed žrtev Smodeja trdi, da naj bi jo privezal na radiator in ji podtaknil drogo, nato pa jo posilil. S preiskovanjem spolnega nasilja se intenzivno ukvarja policija, ki poziva žrtve k prijavi.

Prav tako društvo Fotopub več let ni oddalo finančnih poročil, čeprav je dobivalo javna finančna sredstva, izkazalo pa se je tudi, da Smodej že dve leti ni več lastnik blagovne znamke, saj je ta last novomeškega LokalPatriota.

Prepoved uporabe imena 

Smodej je po navedbah Dela postal sovoditelj Fotopuba leta 2014, medtem ko je formalni lastnik blagovne znamke še vedno novomeški LokalPatriot.

»Že pred dnevi smo sprožili pravne postopke za prepoved uporabe imena in blagovne znamke Fotopub, zato pričakujemo tudi odstranitev napisa, ki je v ljubljanskem projektnem prostoru društva,« je pred dnevi za Delo pojasnil direktor LokalPatriota Gašper Beg

Nekdo jih je prehitel in napis kar sam spremenil v Obup.

Fokus Fotopuba je sicer fotografska umetnost. Društvo je strmelo k temu, da poskuša prepoznavati kvalitete mladih umetnikov, ki jih je nato povezovalo z uveljavljenimi profesionalci na tem področju, da bi lahko pomagali mladim pri uveljavitvi svoje kariere. 

Starejše novice