Foto: Anka Simončič
Ljubljanainfo
Pet, 1.3.2024 18:05
Otroke in mlade bo vabil med 16. marcem in 6. aprilom.

Bobri Bobri niso zgolj festival, ki bi skušal vzgajati prihodnje nove odjemalce kulture, ampak želi vzgajati mlade skozi kulturo in graditi analogne skupnosti, je na novinarski konferenci povedal direktor Slovenskega mladinskega gledališča Tibor Mihelič Syed.

Ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo v 16. izdaji med 16. marcem in 6. aprilom vabil otroke in mlade. Kulturne prireditve bo ponudil na 58 prizoriščih v Ljubljani, petih v Domžalah ter enem v Sežani.

V Ljubljani bo 62 producentov pripravilo 140 dogodkov, ki se jih bo lahko udeležilo več kot 13.000 obiskovalcev.

Odprtje bo v Lutkovnem gledališču Ljubljana s senčno predstavo režiserja Fabrizia Montecchija Moj dedek je bil češnjevo drevo v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, festival bodo že tradicionalno zaključili v CUK Kino Šiška, tokrat s premiero razgibanega koncerta Drobtine iz mišje doline v produkciji Laure Zafred v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor in Mladinsko knjigo.

Program bodo tudi letos obogatile predstave iz tujine. V Centru kulture Španski borci bo moč videti plesno predstavo Mikrosvetovi iz Slovaške, v Plesnem teatru Ljubljana bo gostovala predstava Tok tok tok iz Francije v režiji slovenske ustvarjalke Mateje Bizjak Petit

Na igrišču Športnega društva Tabor bo zaigrala mednarodna zasedba Fekete Seretlek, na odru CUK Kino Šiška pa bo nastopila hip-hop rock-funk skupina Noflipe iz Francije.

Med novostmi letošnjega festivala so nekatera prizorišča - igrišče športnega društva Tabor in Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo ter kavarno v Cukrarni. 

Novost je tudi Bobrova izmenjevalnica misli: na 15 prizoriščih festivala bodo postavljeni nabiralniki s praznimi karticami, na katere bodo lahko obiskovalci zapisali poljubno misel in jo poslali neznanemu naslovniku. Na koncu projekta bodo najboljše misli zbrali v e-knjižici in jih delili na socialnih omrežjih.

Festival bo znova spremljal delovni zvezek Bobrov dnevnik, v Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska - center za mladinsko književnost in knjižničarstvo pa so pripravili obsežen seznam kakovostnih knjig, ki tako ali drugače spregovorijo o tematiki letošnjega festivala.

Z letošnjim letom na festivalu Bobri v celoti prehajajo na spletni prevzem vstopnic, s čimer želijo omogočiti večjo dostopnost. Brezplačne vstopnice za prireditve bodo na voljo od 9. marca od 9. ure. Pred prevzemom se bo potrebno v spletno aplikacijo registrirati, povezava do registracije pa bo dostopna od jutri.

Starejše novice