Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Tor, 26.9.2023 12:37
V novem voznem redu ni več neposrednih povezav do Dunaja in Frankfurta.

Na spletnih straneh Slovenskih železnic so objavili, da bo od 4. septembra do 9. decembra veljal nov vozni red, v katerem ni več neposrednih povezav do Dunaja in Frankfurta.

Vlak, ki je doslej peljal iz Zagreba čez Ljubljano na Dunaj, bo peljal zgolj do Gradca. Vlak, ki je doslej povezoval Zagreb in Ljubljano s Frankfurtom, pa bo peljal zgolj do Beljaka, poročajo Finance.

Potniki bodo lahko sicer nadaljevali pot, vendar le v primeru, če bodo v Gradcu ujeli vlak za Dunaj ali pa v Beljaku vlak za Frankfurt.

Zakaj ni več povezav?

»Avstrijske železnice več ne morejo oziroma ne želijo več zagotavljati direktnih povezav do Frankfurta oziroma Dunaja, dokler bodo takšne zamude vlakov v Sloveniji in na Hrvaškem«, pravijo na Slovenskih železnicah.

Ker na železniškem omrežju potekajo številna investicijska dela, prihaja do ovir v prometu, ki zahtevajo vpeljavo počasnih voženj mimo gradbišč in organizacijo nadomestnih prevozov, zato nastajajo zamude, poročajo Finance. 

Zamude pravzaprav nastajajo, še preden pridejo vlaki iz Zagreba na slovensko železniško omrežje, ker tudi na hrvaški strani potekajo obsežna investicijska dela, ki povzročajo zamude.

Kakšni so obeti za naprej? Začetek prenov v Ljubljani ...

Zamude nastajajo že dlje časa, v preteklih obdobjih pa so kljub zamudam uspeli v dogovoru z avstrijskimi železnicami ohranjati direktne povezave, čeprav so potniki dokaj pogosto zamujali povezave za naprej.

Ker so zaradi del pričakovane nadaljnje zamude, avstrijske železnice ne želijo več ohranjati direktnih vlakov do Frankfurta in Dunaja.

»Skupaj s hrvaškimi železnicami in SŽ Infrastrukturo pripravljamo ukrepe, da bodo zamude do konca leta manjše in upamo, da bomo z novim voznim redom decembra ponovno vzpostavili direktne povezave vsaj za dva vlaka,« pravijo na Slovenskih železnicah, poročajo Finance. 

Hkrati pa dodajajo, da bodo v prihodnjem letu težave z vlakovnimi povezavami prek Ljubljane zaradi načrtovanih del na ljubljanskem železniškem vozlišču.

Kakšne bodo posledice opuščanja povezav

Na Slovenskih železnicah ocenjujejo, da zaradi potrebnih prestopov ne bodo bistveno izgubljali potnikov. Zanimanje za potovanja v mednarodnem prometu je na splošno večje, večje je tudi število prepeljanih potnikov iz Avstrije v Slovenijo in v tranzitu.

V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je število prepeljanih potnikov iz Avstrije v Slovenijo in v tranzitu v primerjavi z letom 2022 zraslo za 38 odstotkov, število potnikov iz Slovenije v Avstrijo pa se je v tem času povečalo za 23 odstotka, poročajo Finance. 

Slovenske železnice pripravlja nove mednarodne povezave

Pričakujejo, da bodo kmalu vpeljali nove povezave z Avstrijo s potniškimi garniturami Stadler, za kar že teče postopek pridobivanja dovoljenj. Dodali naj bi povezave Ljubljana - Beljak in nazaj ter Ljubljana - Gradec in nazaj, poročajo Finance. 

Pri OBB so močno naklonjeni uvedbi novih povezav, ker bodo povečale pretok potnikov in več prometa, pravijo pri Slovenskih železnicah. V novem naložbenem ciklusu na SŽ-Potniški promet je predviden nakup 20 novih sodobnih potniških vagonov in štiri večsistemske lokomotive, s katerimi se bodo lahko bolj vključil v mednarodne povezave - tako z dnevnimi kot z nočnimi vlaki.

Dobavo lokomotiv in potniških vagonov pričakujejo v letu 2026.

Tudi v Avstriji zapore na progah

Tudi nočni vlak Zagreb - Zürich in nazaj vozi po spremenjenem voznem redu, tokrat zaradi gradbenih del v Avstriji. Zaradi obvoza se čas vožnje podaljša za približno 60 minut. Ko bodo to zaporo 28. septembra odpravili, pa bodo zagnali dela na progi Beljak/Schwarzach - St. Veit, poročajo Finance. 

Progo bodo zaprli, vlak bo vozil prek Gradca in Maribora. Oktobra so predvidena tudi gradbena dela v predoru Arlberg na železniški progi Innsbruck - Feldkirch, zato bo na tem odseku veljal spremenjen vozni red.

Komentarji (1)

BULDOG MALJEVAC (ni preverjeno)

Mes je sinoči v dnevniku razlagal, zakaj je ob nekem novinarskem testu točnosti vlakov eden izmed njih imel zamudo. Menda je butnil nekega pubeca, ki je bil ob pravem času na nepravem mestu. Prokleti telefoni in slušalke...

Starejše novice