Foto: Servis Pobude meščanov
Ljubljanainfo
Sre, 1.2.2023 11:00
Ste opazili grafite: »Bogati so nam okupirali mesto, vzemimo si ga nazaj« in pa: »Ne morem živet v Airbnbju«?

Kot smo poročali, so nekdanji Rogovci in njihovi podporniki 19. januarja, ob drugi obletnici izselitve avtonomne cone Rog iz nekdanje tovarne koles, organizirali protestni shod.

Iz parka Tabor so se protestniki sprehodili mimo RTV Slovenija prek Slovenske ceste in Tromostovja do Mestne hiše in od tam do Roga.

Shod se je sicer začel mirno, a so morali posredovati policisti. Udeleženci so v policiste med drugim metali snežne kepe, poskušali vdreti na gradbišče novega centra Rog in z barvo poškodovali pročelje barve na Mestnem trgu.

Kot kaže, pa stavba na Mestnem trgu ni edina, ki so jo mimoidoči zaznamovali. Na spletnem servisu Pobude meščanov se je pojavila pritožba prebivalca Ljubljane, ki zatrjuje, da so »udeleženci demonstracij med pohodom po mestu na fasade čečkali grafite«.

Priloženi sta fotografiji dveh svežih grafitov, en se nahaja v neposredni bližini ljubljanske tržnice, drugi v blokovskem naselju v centru mesta, na njiju pa piše »Bogati so nam okupirali mesto, vzemimo si ga nazaj« in pa »Ne morem živet v Airbnbju«.

Meščan od občine pričakuje, da bo s podizvajalcem očistila grafite in račun za čiščenje poslala organizatorju protestnega shoda.

Po informacijah, ki smo jih pridobili na Ljubljanainfo, je bil sicer vsaj grafit na stavbi ob tržnici, v kateri domuje gostilna Vodnikov hram, narejen že malo pred samim shodom, je pa zelo verjetno, da so ga ustvarili podporniki Rogovcev, saj je besedilo grafita identično sloganom, ki so jih ti pred shodom širili po socialnih omrežjih.

Fasada na prav tej stavbi je bila sicer pred kratkim v celoti prenovljena. Kdo bo torej odgovarjal za škodo?

Na mestni občini so dejali, da gre pri grafitih za čisti vandalizem s strani udeležencev predmetnega shoda, vendar pa v okviru čiščenja javnih površin izvajajo odstranjevanje grafitov le z javnih površin v lasti občine.

Objekt, na katerem je pristal prvi grafit, pa je last etažnih lastnikov in ne predstavlja mestne lastnine, zato morajo za odstranjevanje, vse kaže, poskrbeti etažni lastniki sami.

Starejše novice