Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pet, 20.1.2023 10:26
Protest ob izselitvi je svoj vrhunec dosegel na območju nekdanje tovarne, posredovati je morala policija.

Za nami je druga obletnica izselitve avtonomne cone Rog iz nekdanje tovarne koles v središču mesta, kjer so več let živeli in ustvarjali pripadniki avtonomne skupnosti.

Tovarno Rog je Mestna občina Ljubljana v posest prevzela pred dvema letoma in začela z rušenjem. To so pospremili protesti, posredovala je tudi policija.

Uporabniki Roga so zatrjevali, da so jih deložirali brez pravne podlage, primer pa se je z navzkrižnimi sodbami znašel tudi na sodišču.

Sledila je ustanovitev javnega zavoda Center Rog, in sicer aprila 2020. Ta bo upravljal z novim kulturno-ustvarjalnim središčem s sodobnimi produkcijskimi prostori, približno 20 milijonov evrov ocenjena prenova pa se je začela januarja lani.

Odprtje Centra Rog je na isti lokaciji predvideno letos.

Poskušali odpreti vrata na dvorišče

Par sto ljudi je drugo obletnico izselitve včeraj pospremilo s protestom – protestniki so se iz parka Tabor sprehodili mimo RTV Slovenija prek Slovenske ceste in Tromostovja do Mestne hiše in od tam do Roga, kjer so poskušali odpreti vrata na dvorišče novonastajajočega ustvarjalno-kulturnega centra, a so jim to preprečili policisti.

Tovarno Rog je Mestna občina Ljubljana v posest prevzela pred dvema letoma in začela z rušenjem. 

Primerljiva s članarino za knjižnico

Center Rog naj bi sicer deloval kot javni in sodobni izdelovalniški prostor 21. stoletja s poudarkom na oblikovanju, arhitekturi, inženirstvu, urbanem rokodelstvu, izdelovalništvu ter uporabnih umetnostih.

»Gre za prvo dolgoročno strategijo zavoda, ki je bil ustanovljen lani in ki bo upravljal z nepremičnino nekdanje tovarne Rog,« je na seji oktobra lani pojasnila direktorica Centra Rog Renata Zamida in dodala, da gre s programskega vidika »tudi za vračanje proizvodnje nazaj v mesto«.

Center Rog naj bi deloval kot javni in sodobni izdelovalniški prostor 21. stoletja s poudarkom na oblikovanju, arhitekturi, inženirstvu, urbanem rokodelstvu, izdelovalništvu ter uporabnih umetnostih.

V pritličju centra bodo na 1200 kvadratnih metrih površine velike skupnostne delavnice, ki bodo delovale po principu najširše možne dostopnosti, in sicer na podlagi članstva. Članarina naj ne bi bila višja od članarine za mestno knjižnico, po besedah Zamida pa jih bodo lahko uporabljali vsi.

Na zahodnem delu prvega nadstropja bo nova enota Mestne knjižnice Ljubljana, na nasprotni strani pa bo na 700 kvadratnih metrih velika razstavno-prireditvena dvorana, ki jo bo možno po besedah direktorice zavoda predeliti v manjšo predavalnico s 100 sedeži za manjše dogodke. 

V drugem in deloma tretjem nadstropju bo na voljo 24 delovnih prostorov, 19 individualnih in pet skupinskih delovnih prostorov.

V tretjem nadstropju bo poleg upravnega dela tudi pet bivalnih delovnih prostorov, ki bodo namenjeni izmenjavi s tujino. 

Omeniti velja tudi javni park obsega 8000 kvadratnih metrov, v katerega pretvarjajo nekdanje tovarniško dvorišče. Namenjen bo dnevni rabi meščanov in javnim prireditvam.

Kaj pa odprtje? Center Rog naj bi za javnost odprli letos jeseni.

Starejše novice