Ljubljanainfo
Čet, 27.1.2022 09:45
Bralec Mariborinfo je kupil čokolado, a doma presenečen ugotovil, da je rok pretekel že pred meseci. Kako se je čokolada s pretečenim rokom znašla na policah slovenskega trgovca?

Bralec je uredništvo opozoril, da je v Jagrovi poslovalnici v Melju kupil čokolado Dorina z okusom priljubljenih keksov Domaćica. 

Ko je prišel domov in čokolado odvil, je opazil, da je ta nekoliko bolj 'bleda', kot bi morala biti. Po pregledu embalaže je ugotovil, da je čokoladi že pred meseci potekel rok uporabe. 

Ker računa več ni imel, izdelka ni mogel vrniti, zato je čokolada romala v smeti.

Čokoladi rok uporabe potekel že septembra 

Ker bralec ni imel dokaza, da je čokolado res kupil v zadnjih dneh in ne pred meseci, ko rok še ni pretekel, smo se v uredništvu Mariborinfo odpravili v trgovino Jager v Melju in poiskali omenjeno čokolado. 

Našli smo jo na polici med ostalo ponudbo čokolade in sladkarij. Na etiketi pa zapisano: »Uporabno najmanj do 16. septembra 2021.« 

Kako je mogoče, da se je izdelek s pretečenim rokom uporabe znašel na trgovskih policah in kako skrbijo za pregled nad živili, smo povprašali trgovino Jager. 

V trgovini Jager se stranki opravičujejo

»V kolikor se je to zgodilo pri nas, obžalujemo nastalo in se stranki opravičujemo,« na vprašanja Mariborinfo odgovarjajo iz trgovin Jager. 

»Načeloma do takšne situacije ne bi smelo priti. Imamo vzpostavljen sistem nadzora nad roki uporabe, posamezni prodajalci so zadolženi za posamezni oddelek, da spremljajo in skrbijo za izdelke. 

Je pa tudi dejstvo, da je v naši prodajalni v prodaji okoli 100.000 izdelkov, kar sicer ni opravičilo, da bi do česar takega prišlo in to toliko mesecev po preteku roka. Edino, kar je možno, bi bilo, da se je izdelek kje založil,« dodajajo.

Če bi si zaželeli omenjene čokolade, ni bojazni, da bi dobili čokolado s pretečenim rokom. V trgovini Jager so, kot pravijo, namreč takoj ukrepali. Pojasnjujejo, da so takoj po prejemu našega sporočila preverili stanje konkretnega izdelka, ter da je na policah izdelek z rokom uporabe 18. oktober 2022.

So izdelki s pretečenim rokom še lahko v trgovini? 

Od leta 2014 se lahko na trgovskih policah prodaja tudi hrana s pretečenim datumom minimalne trajnosti. Slovenija je takrat uvedla spremenjeno prakso označevanja živil.

Pravilnik dovoljuje, da je živilo, ki ima pretečen datum minimalne trajnosti, lahko v prodaji ob upoštevanju določenih pogojev:

  • nameščeno mora biti na posebnih prodajnih policah,
  • pretečeni datum minimalne trajnosti mora biti jasno, vidno in nedvoumno označen.

Živila s pretečenim datumom minimalne trajnosti so tako lahko na policah, a morajo biti jasno označene.

V opisanem primeru iz trgovine Jager temu ni bilo tako. Čokolada, ki ji je rok potekel pred več kot štirimi meseci, je bila na navadni polici med drugimi čokoladami. In to neoznačeno ter po običajni oziroma neznižani ceni.

Pravilnik o posebnih zahtevah glede označevanja in predstavljanja predpakiranih živil ne omejuje, koliko časa so prehrambni izdelki s pretečenim datumom minimalne trajnosti še lahko v prodaji.

Kaj je datum minimalne trajnosti?

Datum minimalne trajnosti je na živilu označen z besedami »uporabno najmanj do«. Gre za živila z dolgim rokom uporabe, ki so predpakirana in predelana. 

Prodajajo se na policah na sobni temperaturi (konzerve, različne moke, kaše, riž, suhe testenine, suho sadje, kompoti, brezalkoholne pijače in napitki, nekateri trdi in poltrdi siri, trajno mleko) ali v zamrzovalnikih (zamrznjeno sadje in zelenjava ter druga, globoko zamrznjena živila).

Datum uporabe pa je na živilu označen z besedami »porabiti do«. Tak izdelek ne sme biti v prodaji po preteku roka uporabe.

Starejše novice