Nika Vajnhandl
Čet, 27.1.2022 08:38
Junija letos bomo v Ljubljani gostili največje kolesarsko srečanje na svetu Velo-city.

Priprave na največje kolesarsko srečanje na svetu Velo-city, ki bo od 14. do 17. junija letos v Ljubljani, so v polnem teku. 

Oktobra 2021 je Mestna občina Ljubljana objavila poziv za oddajo povzetkov vsebinskih prispevkov za aktivno sodelovanje na kongresu. Odziv je zelo dober.

Več kot 600 povzetkov

Kaže, da je zanimanje za aktivno sodelovanje na kongresu Velo-City v Ljubljani veliko, saj so prejeli kar 615 povzetkov vsebinskih prispevkov, pri čemer nekateri vsebujejo več predlaganih govorcev in tem v isti prijavi, tako da je številka dejansko še višja. 

Za primerjavo: organizatorji kongresa Velo-city 2020 v Dublinu so prejeli 558 povzetkov, za Velo-city 2021 v Lizboni pa je prispelo 485 povzetkov.

Prijaviteljev iz Slovenije za Velo-city 2022 je 16, pri čemer je večina povzetkov povezana z ukrepi in dejavnostmi za spodbujanje kolesarjenja v Ljubljani.

Skupina okoli 80 mednarodnih ocenjevalcev z različnih področij je sredi decembra končala evalvacijo prijavljenih prispevkov. 

Februarja bodo na podlagi ocen posameznih povzetkov pripravili osnutek programa konference in ga predvidoma marca tudi objavili na spletni strani srečanja.

Kljub temu, da program še ni znan, prijave že zbirajo. 

V Ljubljani radi kolesarimo

Na Mestni občini Ljubljana so mnenja, da lahko veliko število prijav pripišemo tudi sistemu Bicikelj.

»Sistem Bicikelj pomembno prispeva k spodbujanju kolesarjenja v Ljubljani, ki bo od 14. do 17. junija gostila največje mednarodno kolesarsko srečanje Velo-city,« za Ljubljanainfo povedo z občine.

V namen promocije dogodka in spodbujanja kolesarjenja, pa so na občini pripravili izvirni pesmi v slovenščini z naslovom Vse spreminja se in v angleščini z naslovom Change is strange, ter videospota zanju. 

  Zanimive vsebine konference

  Oktobra so strokovnjake na področjih trajnostnega razvoja mest, urejanja prostora, varstva okolja, zdravja, športa, podpornike trajnostne mobilnosti in ljubitelje kolesarjenja z občine povabili k oddaji povzetkov vsebinskih prispevkov ter k aktivnem sodelovanju na konferenci.

  Iskali so vsebine, ki predstavljajo izvirne raziskave, učinkovite ukrepe, rezultate projektov, prodorne ideje, uspešne kampanje in drugo ter so povezane s krovno temo »Kolesari, spremembo ustvari« in podtemami:

  • Ponovni razmislek o urbanem prostoru,
  • osredotočenost na meščane, deležnike in skupnost,
  • politike za več kolesarjenja,
  • zeleni turizem, zeleno gospodarstvo in
  • inovacije s področja urbane mobilnosti.

  Skupni imenovalec konference: spremembe

  Velo-city je največja konferenca s področja kolesarjenja na svetu.

  Na dogodku se bodo srečali strokovnjaki z vsega sveta, ki delujejo in raziskujejo na področjih kolesarjenja in trajnostne mobilnosti, načrtovanja mest in urejanja prostora, varstva okolja, zdravja, športa … ter predstavniki mest, držav in različnih organizacij.

  Predstavili bodo svoje delo, izkušnje, dobre prakse, napredne pristope ter inovacije, ki so jim spremembe iz naslovne teme – tako v družbi in v razvoju mest kot v kolesarjenju in drugih načinih mobilnosti – skupni imenovalec. 

  Obenem bo kongres osvetlil spremembe, ki so posledice razvoja kolesarjenja v zadnjih letih.

  Starejše novice