Slika je simsolična.
Selma Špendl
Tor, 18.10.2022 20:00
V Ljubljano danes, 19. oktobra 2022, prihaja podnebna štafeta Čas se izTEKa.

Štafeta, s katero želijo mladi prenašati sporočilo po kakovostnem podnebnem izobraževanju, se bo odvila danes, 19. oktobra, po Čebelji poti v Ljubljani. 

Pobudnik teka je gimnazija Jožeta Plečnika, ki je tudi članica Čebelje poti v Ljubljani.

Dijaki omenjene gimnazije bodo pritekli iz čebeljih stojišč v Tivoliju do gimnazije Jožeta Plečnika. Od tam se bo tek nadaljeval do replike Plečnikovega čebelnjaka na Grajskem hribu, pa vse do Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Zaključili bodo pri učnem čebelnjaku Čebelarskega društva Barje na Livadi.

Štafeta je v Slovenijo prispela včeraj proti večeru, kjer so jo tik pred polnočjo prevzeli najprej tekači Pedagoške fakultete.

Na dvesto petinštiridesetih kilometrih si jo bodo predali na triindvajsetih etapah.

Najdaljša neprekinjena in najbolj množična podnebna iniciativa

Štafeto z jasnim podnebnim sporočilom mladih si bo 38 dni na 7767 kilometrov poti skozi 18 držav med tekom, kolesarjenjem in jadranjem podajalo na tisoče mladih in njihovih spremljevalcev.

Začetek poti štafete se je pričel v Glasgowu na Škotskem, kjer je lansko leto potekala podnebna konferenca COP26, ki jo je na pot pospremilo tri tisoč otrok.

Končni cilj štafete pa je priljubljena počitniška destinacija, Sharm-el Sheikh v Egiptu, kjer se 6. novembra začne letošnji COP27.

Čebeljo pot so pri nas zasnovali in odprli leta 2016 kot eno od aktivnosti v okviru projekta Zelena prestolnica Evrope 2016. Od takrat je postala sinonim za vse dejavnosti, povezane s čebelami in čebelarstvom v Ljubljani.

Starejše novice