Ljubljanainfo
Pet, 7.4.2023 16:00
Center Rog se bo odprl z daljšim otvoritvenim obdobjem, ki ga bodo potegnili skozi celo jesen do konca leta.

Kot je v torek na novinarskem ogledu Roga in preostalih ljubljanskih gradbišč izpostavil ljubljanski župan Zoran Janković, bo nov ljubljanski ustvarjalno-kreativni center, ki nastaja na območju nekdanje tovarne Rog, vrata odprl letos jeseni.

Morda je zanimiva informacija, da se nov Center Rog odpira prav v letu, ko mineva 100 let od izgradnje tovarne, kot jo je zastavil industrialec Karel Pollak.

Po njegovih besedah je program že skoraj v celoti pripravljen, zato smo se za podrobnejše informacije obrnili na direktorico Roga Renato Zamida.

»Center Rog ohranja nekdanjo tovarno v produkcijski funkciji, srce programa bo zato velik makespace s skupnostnimi izdelovalnimi delavnicami,« nam je pojasnila.

V pritličju Centra Rog bo tako sedem skupnostnih proizvodnih delavnic: mizarska, kovinarska, fablab z elektrolabom, 3D tiskalniki in manjšo reciklirnico, tekstilna delavnica s sito-tiskarsko enoto, keramična in steklarska delavnica ter delavnica za nakit, zeleni lab za razvoj inovativnih trajnostnih materialov in kuharska delavnica s showroomom, kjer bo tudi prostor za izvajanje kuharskih delavnic, pop-up kulinaričnih dogodkov in podobno.

Namenjene bodo tako profesionalnim kot ljubiteljskim ustvarjalcem in ustvarjalkam, do njih pa bodo lahko dostopali s člansko kartico in na podlagi opravljenega usposabljanja za strojno opremo.

Članska izkaznica, je še povedala Zamida, bo obenem odpirala fizična vrata delavnic, nanjo si bodo člani z nakupom lahko nalagali žetone, ki jih bodo uporabili za različne storitve, na primer usposabljanja za strojno opremo (CNC, laserski rezalnik in tako dalje), za tečaje, odprte termine, na katerih bodo lahko strojno opremo uporabljali samostojno (si npr. za dve uri rezervirali šivalno postajo), itd.

V vsaki delavnici bo v odpiralnem času vselej prisoten mentor ali mentorica, ki bo uporabnicam in uporabnikom pomagal pri izdelavi njihovega izdelka, pa naj bo to keramična skodelica, majica s potiskom ali pa čoln.

Nova ljubljanska knjižnica

Ljubljančani se bodo gotovo razveselili tudi nove enote Mestne knjižnice Ljubljana, knjižnice Rog, ki bo integralni programski del hiše in bo umeščena v zahodni del 1. nadstropja.

To bo splošna javna knjižnica na 300 kvadratnih metrih, ki bo sicer ponujala tudi manjšo specializirano zbirko s programskih področij, povezanih s Centrom Rog (oblikovanje, izdelovalništvo, rokodelstvo, arhitektura, trajnost, krožna proizvodnja).

Večnamenska dvorana bo gostila Fashion Week

V prvem nadstropju bo večja večnamenska dvorana na 600 kvadratnih metrih, kjer bodo v glavnem gostili prireditve in občasne razstave: rokodelske in oblikovalske prodajne sejme, njihovo osrednjo modno prireditev Fashion Week in podobne iniciative, na primer Artish ali festival nakita.

Dvorano bo možno predeliti tudi v predavalnico za približno 100 slušateljev. Do nedelje, 9. aprila, imajo odprt poziv za programska partnerstva, saj so povabili posameznike, nevladne organizacije, izobraževalne ustanove, podjetja, da z njimi soustvarjajo program. Na ta način bodo sestavili približno polovico programa.

Pomembna se jim zdi tudi povezava z izobraževalnimi institucijami, predvsem partnerstvo z Univerzo v Ljubljani, saj bodo številnim fakultetam ponudili prostor za izvedbo interdisciplinarnih, povezovalnih vsebin in prostor za izvedbo praktičnih seminarjev za študente v delavnicah.

Želijo si ponuditi tudi zanimive vsebine za mlajše občinstvo: snujejo programe tehničnih dni za osnovne in srednje šole, zanimive poletne šole in varstva in vodene oglede.

Vezano na skupnostne delavnice bodo imeli v drugem in deloma tretjem nadstropju projektne delovne studie za mikro in mala kreativna podjetja.

Javni razpis za brezplačno uporabo studiev bodo objavili še v aprilu in nato ponovno jeseni. Center Rog želi, pravi Zamida, kreativcem ponuditi prostor za razvoj, predstavljanje in prodajo družbeno in okoljsko koristnih izdelkov.

Na ta način želijo spodbujati zavest o pomenu trajnosti in družbene odgovornosti, ki sta temelj za zmanjšanje negativnega vpliva na okolje in ohranjanje dobrih življenjskih pogojev za prihodnje generacije.

Podjetjem, nevladnim organizacijam in posameznicam_kom z dejavnostjo, ki delujejo na ciljnih področjih Centra Rog in delijo njihove vrednote, bodo omogočili brezplačno projektno uporabo delovnih prostorov in skupnih izdelovalnih delavnic z ustrezno tehnološko podporo.

Na ta način želijo kreativce podpreti v prizadevanju pri razvoju trajnostnih izdelkov, ki naslavljajo pereče problematike naravnega okolja, ljudi in živali.

Skupno 19 delovnih studiev v izmeri 50 kvadratnih metrov in en večji studio v izmeri 100 kvadratnih metrov bo na podlagi presoje strokovne komisije v skladu z navedenimi kriteriji danih v brezplačno uporabo posameznikom z dejavnostjo in organizacijam ter podjetjem, ki razvijajo družbeno in/ali okoljsko koristen fizični izdelek, prototip ali material.

Uporaba studiev bo možna za dobo do treh let, čas trajanja uporabe pa bodo lahko izbrali sami.

Brezplačno bivanje za kreativce

V tretjem nadstropju novega Centra Rog pa bodo rezidenčni studii, ki jih bo pet, in bodo omogočali izmenjave s sorodnimi rezidenčnimi prostori v tujini, ki bodo domačim kreativcem ponujale primerljive pogoje dela. Posameznikom bodo dostopni na podlagi pozivov.

Določenemu številu izbranih kreativcev iz tujine bodo omogočili brezplačno bivanje od treh do šestih mesecev ter jim poleg tega krili tudi honorar in materialne stroške za razvoj izdelka, pri čemer si želijo, da bi tudi domači kreativci imeli v partnerskih institucijah v tujini enake pogoje bivanja in dela.

Drugim bodo omogočali samo brezplačno bivanje na podlagi predlaganega projekta. Rezidenčne prostore bodo za svoje goste lahko uporabljale tudi partnerske organizacije Centra Rog.

Tudi hrane in pijače ne bo manjkalo

Najemniki za gostinske in trgovinske lokale na strani Petkovškovega nabrežja, ki jih izbirajo na javnih razpisih, so se lahko potegovali za tri gostinske enote – restavracijo, delikateso z bistrojem in kavarno, razloži Zamida.

Kavarna se bo nahajala v prvem nadstropju, z izhodom na teraso, ki jo je župan Zoran Janković označil za »najlepšo teraso v Ljubljani«.

Tudi pet trgovinskih lokalov so že oddali. Vsi bodo na strani Petkovškovega nabrežja, želijo pa si ponudbe lokalnih oblikovalskih in prehrambnih izdelkov, kakšno trgovino z mešanim repromaterialom, kot je drobna železnina, les, papir, blago in filament, ter nasploh ponudbe, ki je programsko povezana z njihovim poslanstvom.

Najemniki vseh treh gostinskih lokalov so po besedah Zamide že znani – restavracijo na zahodnem vogalu na Petkovškovem nabrežj, ki bo nudila tudi dostopna dnevna kosila, je najelo podjetje Heda, delikatesa nekoliko naprej bo veganska, opremil jo bo Martin Rojnik s svojim konceptom Grashka, kavarno pa najema podjetje Equa, znano tudi po uspešni start up zgodbi.

Obeležje izbrisanim bo postavljeno že poleti

Ob zaključku nam Zamida zaupa še, da Center Rog odpirajo z daljšim otvoritvenim obdobjem, ki ga bodo potegnili skozi celo jesen do konca leta.

V tem času se bodo zvrstile številne prireditve, v parku bo obeležje izbrisanim postavljeno že poleti, večja stena bo namenjena tudi muralni poslikavi, nekatere druge stene na notranjem obodu parka bodo na voljo kot legalne grafitarske površine, skupaj z uporabniki bodo postavljali visoke grede.

Veselijo se tudi otvoritvene razstave v dvorani v prvem nadstropju – to bo fotografska razstava Branka Čeaka, ki že od vsega začetka spremlja preobrazbo hiše na gradbišču. Ob razstavi bo izšla tudi fotomonografija.

Načrtujejo tudi svetlobno instalacijo na južni strani, k oblikovanju te smo povabili svetlobno kreatorko Aleksandro Stratimirović, ki se je v Sloveniji v sklopu festivala Svetlobna gverila že predstavljala.
 
Zamida poudarja, da je njihova želja od vsega začetka, da z zgodnjim vključevanjem v razvoj omogočijo migrantskim in begunskim populacijam večjo vidnost in skozi skupne vsebine potrjujejo njihov pomen in prispevek za lokalno okolje.

Zato so se povezali z zavodom Apis, ki je zanje oblikoval strategijo za vključevanje ranljivih populacij v njihovo delo. Pri tem so bila vključena med drugim tudi društvo Odnos, društvo Medkulturni dialog, pa društvo Gmajna (Aigul Hakimova, ki je v preteklosti tudi izvajala programe za in z begunci v Rogu).

Starejše novice