Gradnja Ilirije.
Ljubljanainfo
Čet, 6.4.2023 07:00
Predstavljamo trenutno največje projekte mestne občine, ki naj bi bili končani še letos.

Pred kratkim smo poročali o nepremičninskih projektih, ki so v Ljubljani tik pred zaključkom gradnje ali pa so bili dokončani zelo pred kratkim.

Tokrat pa ponujamo hiter pregled trenutno največjih gradbenih projektov mestne občine, ki naj bi bila - tako obljublja župan Zoran Janković - vsa dokončana že letos.

1. Center Rog

Na območju nekdanje tovarne Rog bo nastal javni objekt, namenjen kulturnemu in kreativnemu sektorju, ki bo po besedah Jankovića lahko konkuriral podobnim objektom v Evropi. Med drugim bo v njem razstavna dvorana, knjižnica, prostori za različne delavnice, prodajni lokali in kavarna z izhodom na teraso.

Projekt je vreden okoli 21 milijonov evrov, projektant je BAX STUDIO Architecture slp, izvajalec pa Makro 5 gradnje.

Uradni rok za zaključek gradbenih del je 9. maja letos, na občini pa predvidevajo, da bo center za obratovanje pripravljen v avgustu.

2. Bazen Ilirija

Novi športni center Ilirija, ki nastaja na mestu starega bazena Ilirija, bo poleg pokritega olimpijskega bazena in trenažnega bazena z vsemi spremljajočimi prostori obsegal še Muzej Stanka Bloudka, večjo dvorano za rekreacijo, odbojko in košarko, manjšo dvorano za gimnastiko, aerobiko in fitnes ter dvorano za borilne športe.

V podzemni garaži bodo uredili parkirna mesta, na novo pa bodo uredili tudi zeleno okolico.

Hkrati bodo z novogradnjo sledili zahtevam varovanja kulturne dediščine in ohranili pročelje sedanje stavbe ter z oživitvijo Lattermanovega drevoreda na novo povezali park Tivoli z mestom.

Izvajalec tudi tega projekta je podjetje Makro5 gradnje, projektant pa Peter Lorenz Ateliers & Elea IC.

Župan Zoran Janković obljublja, da bo objekt in z njim veliki olimpijski bazen za preizkus pripravljen že konec leta, torej decembra 2023.

3. Prenova cestne in komunalne infrastrukture v Črni vasi

Dela na območju Črne vasi, kjer bodo stanovalci na trasi, dolgi približno 3,6 kilometra, dobili novo cesto, kanalizacijo, razsvetljavo, drevored in pločnik s kolesarsko stezo, potekajo že leto in pol, končana pa bodo do 30. junija.

Projekt je vreden okoli 45 milijonov evrov, izvajalca sta Prenova gradbenik in CGP, projektant pa je Ljubljanski urbanistični zavod.

4. Kanal C0

Povezovalni kanal C0, ki bo po besedah občine bistveno zmanjšal obremenitev centralnega kanalizacijskega sistema v Ljubljani ter sistematično uredil odvajanje odpadne vode s severozahodnega dela Ljubljane, je trenutno najbolj kontroverzen gradbeni projekt mestne občine.

Zadnje mesece redno potekajo protesti lastnikov okoliških zemljišč, celo predsednica države Nataša Pirc Musar je pozvala k začasni ustavitvi gradnje kanala C0 in kritizirala vlaganje gradbenih dovoljenj po delih.

Občina od projekta kljub temu ne odstopa - vztrajajo, da bo končan letos poleti, predvidoma julija.

Projektant 135 milijonov vrednega projekta je Hidroinženiring, izvajalec pa Javna razsvetljava v skupnem nastopu s partnerji CPK Koper, Teleg - M in NG nizke gradnje ter s podizvajalci.

5. Plinsko-parna enota Termoelektrarne Toplarne Ljubljana

Zadnje na seznamu je gradbišče trenutno največjega elektroenergetskega projekta v Sloveniji v skupni vrednosti približno 174 milijonov evrov.

To je plinsko-parna enota Termoektrarne toplarne v Ljubljani, termoelektrarna na plin z dvema plinskima turbinama Siemens, ki poganjata električna generatorja, postavljena v dveh linijah.

To je po besedah tehničnega direktorja Energetike Ljubljana in direktorja projekta Marka Agreža trenutno največji in najbolj energetsko učinkovit objekt, ki se gradi pri nas. S to enoto nameravajo nadomestiti približno 70 odstotkov premoga z nizko vsebnostjo žvepla, ki so ga do sedaj izvažali iz Indonezije.

Na letni ravni bodo pokrili tudi ustrezno količino toplote, tako da z realizacijo vseh teh projektov načrtujejo slovo premoga iz Ljubljane do leta 2030.

Plinsko-parna enota naj bi delovala že v kurilni sezoni 2023/24, cena ogrevanja v Ljubljani, je zagotovil Agrež, pa se zaradi nje ne bo podražila.

Pogodbeni izvajalec projekta je Mylitineos (Grčija).

Starejše novice