Slika je simbolična
Ljubljanainfo
Čet, 4.8.2022 17:55
Znano je, kdaj in pod kakšnimi pogoji bodo lahko starejši od 55 let pridobili digitalne bone. Znani so izvajalci, pri katerih bodo lahko starejši opravili tečaj oziroma izobraževanje.

Služba vlade za digitalno preobrazbo je skladno z napovedmi objavila seznam izvajalcev izobraževanj, v katere se bodo morali vključiti starejši od 55 let, če bodo želeli izkoristiti bone 22 za nakup računalniške opreme.

Izvajalcev po statističnih regijah je 29, zainteresirani upravičenci se na tečaje prijavijo neposredno pri izvajalcih.

Upravičeni prebivalci Slovenije se bodo lahko subvencioniranega neformalnega izobraževanja za dvig digitalnih kompetenc udeležili do 30. novembra letos. Pogoj za brezplačno udeležbo sta stalno prebivališče v Sloveniji in starost 55 let ali več na dan 12. marca letos.

Udeležba na tem izobraževanju, ki bo brezplačna, bo pogoj za vpis v informacijski sistem finančne uprave kot upravičenca do digitalnega bona 22, ki udeležencem omogoča nakup računalniške opreme.

Kje se lahko prijavite v Ljubljani?

Razpis za izbor je bil objavljen sredi maja, izbranih je bilo 29 izvajalcev v vseh statističnih regijah.

V Ljubljani tečaj kot prvi izvaja Cene Štupar s svojim centrom Cilj, posamezniki pa se lahko v prestolnici prijavijo tudi pri izvajalcu Smart NARIS.

Podroben seznam izvajalcev izobraževanj in njihovi podatki so objavljeni na spletni strani vladne službe za digitalno preobrazbo.

Upravičenci do izobraževanj se lahko do zapolnitve prostih mest prijavijo neposredno pri izvajalcih izobraževanj ne glede na naslov stalnega bivališča. Posameznik se lahko prijavi zgolj na eno prosto mesto. Izobraževanja bodo trajala 12 ur, za upravičenost do digitalnega bona pa bo obvezna prisotnost v obsegu vsaj devet ur.

Bon v višini 150 evrov unovčilo že več kot 86 tisoč posameznikov

Digitalne bone so sredi junija v obliki dobroimetja v informacijskem sistemu finančne uprave in v višini 150 evrov prejeli tudi učenci višjih razredov osnovne šole, dijaki in študenti.

Ti jih lahko unovčijo do konca novembra, nato bodo, kot rečeno, sledili starejši.

Po podatkih vladne službe za digitalno preobrazbo je do začetka avgusta digitalne bone unovčilo 86.294 posameznikov ali 39 odstotkov upravičencev v skupni vrednosti 12,14 milijona evrov, kar predstavlja nekaj več kot 36 odstotkov dodeljenega zneska.

Največ bonov je bilo unovčenih za brezžične slušalke, prenosne računalnike ali tablice, tipkovnice, miške in računalniške zaslone.

Starejše novice