Vir: Facebook profil Gimnazija Bežigrad
zalastritof
Pon, 2.8.2021 06:44
Prihodnje leto bodo stekla gradbena dela v okviru prenove in dozidave prostorov, ki bodo rešili prostorsko stisko mednarodne šole Gimnazije Bežigrad.

Ob v zadnjih letih močno povečanem vpisu v mednarodno šolo, v katero tujce na Gimnaziji Bežigrad vpisujejo že od leta 1994, je prostorska stiska postala nevzdržna

Zato bodo na območju gimnazije porušili staro telovadnico, na njenem mestu pa bo zrasel novi prizidek.  

Nove učilnice in kabineti

»Z novim prizidkom bomo pridobili sedem učilnic, kjer bo prostora za 32 dijakov, pa tudi tri manjše učilnice, za manjše skupine dijakov. Tudi nekaj kabinetov za učitelje, ki se prav tako soočajo s prostorsko stisko,« je za Ljubljanainfo povedal direktor Gimnazije Bežigrad Ciril Dominko.

S hudo prostorsko stisko se soočajo že približno tri leta. Pred dvema letoma se je vpis v mednarodno šolo tako povečal, da so namesto enega oddelka morali vpisati dva.

Tako bodo v naslednjem šolskem letu po dva oddelka v okviru mednarodne šole imeli v 1., 2. in 3. letniku. 

»V zadnjih nekaj letih so se spremenili tudi učni načrti, recimo pri učenju jezikov in pripravah na maturo je več delitev dijakov na manjše skupine, kot jih je bilo nekoč. Že zato potrebujemo več učilnic,« je izpostavil Dominko.

Doslej so prostorsko stisko med drugim reševali z uvrščanjem pouka manjših skupin dijakov v popoldanske ure, a to po Dominkovih besedah vpliva na kakovost učnega procesa. 

Sodobne učilnice, gledališka dvorana in dvigalo za gibalno ovirane

Informacijsko-komunikacijsko tehnologijo na gimnaziji uporabljajo že od leta 2008.

A prej je bilo treba za uporabo novih tehnologij prirejati stare učilnice, zdaj pa bodo razvoj tehnologije v zakup lahko vzeli že ob novogradnji, zato bo razporeditev lahko bistveno drugačna, kot je v starih učilnicah.

»Pridobili bomo tudi gledališko dvorano, ki jo šola krvavo potrebuje. Imamo nadarjene dijake in dobre mentorje, ki svoje stvaritve lahko predstavijo samo v telovadnici, pri čemer se seveda izgubi končni efekt,« je razložil direktor gimnazije.

Gimnazija Bežigrad zaradi specifične gradnje in zaščitenosti zardi kulturnega pomena ni prilagojena za hudo gibalno ovirane osebe. 

Del novega prizidka pa bo tudi dvigalo za gibalno ovirane.

Rešili bodo tudi problem z jedilnico

V določeni meri bo nov prizidek rešil tudi težave z jedilnico. Na kosilo je namreč naročenih približno 400 dijakov, ki se morajo dnevno na kosilu zvrstiti v pičlih dveh urah.

Montažni prizidek, ki so ga zgradili leta 2001, v njem pa sta trenutno dve učilnici, bodo zdaj preuredili v jedilnico.

Doslej so namreč dijaki kosilo jedli tudi na enem od hodnikov, na katerega so v ta namen namestili mize in stole, v času omejitev, povezanih s koronavirusom, ko se dijaki niso smeli srečevati, pa so v jedilnico spremenili celo del telovadnice.

Dozidava naj bi bila končana leta 2023

Dela bodo predvidoma potekala v naslednjem letu, prizidek pa naj bi bil po Dominkovih pričakovanjih končan v prvi polovici leta 2023.

Celotna investicija znaša slabe tri milijone evrov, 600 tisoč evrov od tega zneska bo prispevala gimnazija, ostalo bo v okviru načrta razvojnih programov zagotovilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Starejše novice