Slika je simbolična
Pia Seidl
Sob, 16.7.2022 13:57
V poletnem času se veliko turistov in tudi Slovencev odloči za izlete z ladjicami po Ljubljanici. Vožnja po reki Ljubljanici je alternativni način, kako si lahko ogledate prestolnico in odkrijete njene skrite zelene kotičke.

Se morda sprašujete, ali je izlet z ladjico po Ljubljanici res nekaj posebnega? S Turistično informacijskega centra Ljubljana so za Ljubljanainfo pojasnili, zakaj je vožnja po mirni reki zanimiva in drugačna od običajnega ogleda mesta.

Vožnja z ladjico omogoča ogled mesta z drugačnega zornega kota. Plovbe, ki se začnejo v mestnem središču in običajno trajajo 45 minut, povečini pokrivajo pot od Žitnega mostu do Livade.

Na njih je mogoče opazovati lokalno floro in favno, živahno dogajanje na nabrežjih, znamenitosti v neposredni bližini Ljubljanice (Plečnikove tržnice, Ljubljanski grad, Prešernov trg ter Dvorni in Novi trg) in ogled prepoznavnih mostov (od Zmajskega, Mesarskega, Tromostovja, Čevljarskega pa do Šentjakobskega, Hradetskega in Prulskega mostu), so izpostavili.

Nekateri ponudniki omogočajo tudi vožnjo z vodenjem, marsikateri ponuja tudi najem za zaključene skupine in po meri, zato je lahko vožnja z ladjico tudi osebna ali poslovna izkušnja.

Katere ladjice ponuja Ljubljana?

Po reki Ljubljanici plujejo štiri turistične ladjice. Lahko izbirate med naslednjimi:

  • Barka Lea z začetkom na Mesarskem mostom, Ladjica Ljubljana, ki svojo pot začne na Ribjem trgu, Barka Ljubljanica z začetkom na Bregu in Barjanka, ki odpluje z Dvornega trga.

Na barki Lea lahko poleg vožnje uživate v ponudbi hrane in pijače, saj sodelujejo s Cateringom Borbona. 

Ponujajo individualne plovbe izpod Mesarskega mostu. Odpluje vsako polno uro, od 10. do 20. ure. Imajo tudi možnost najema vodene plovbe z vodičem. Ponujajo pa tudi opcijo, kjer lahko barko najamejo večje družbe s hrano in pijačo.

  • Ladjica Ljubljana vozi vsak dan, od 10. do 19. ure.

Med drugim nudijo panoramske plovbe z vodičem in romantično plovbo v dvoje s penino ali naravnim sokom. Ponujajo tudi plovbe po naročilu in plovbe s pogostitvijo

  • Barka Ljubljanica je prva lesena in ročno narejena barka v Sloveniji. V sedmih letih delovanja je prepeljala že 40 000 gostov. V poletnem času lahko plovbo z ladjico doživite od 10. do 21. ure.

Nudijo vodene oglede z vodniki, ki znajo več svetovnih jezikov in zasebne plovbe zaprtega kroga, kot so na primer teambuildingi, rojstni dnevi, fantovščine ali dekliščine, obletnice, poroke in turistične oglede vse do Podpeči in nazaj. Izleti so dolgi 45 minut, med plovbo pa pripravijo enostavne prigrizke ali pogostitev.

  • Ladjica Barjanka ponuja pol urne in eno urne izlete z ladjico. V poletnem času plovbe potekajo na vsake pol ure od 9:30. do 18:00. ure. 

Najem barke je primeren za različne priložnosti, kot so rojstni dnevi, izobraževalni izleti z vodičem za šolske otroke, kolektivne in sindikalne zabave, zaključene družbe, piknikov. Med plovbo lahko opazujete različne rastlinske in živalske vrste ter si ogledate mesto Ljubljana z druge perspektive. 

Na reki poteka tudi skupinsko ribarjenje in čiščenje

Reka Ljubljanica je mirna reka, ki med drugim omogoča tudi priljubljene športne aktivnosti kot so supanje ali vožnja s kajaki, možno je celo organizirano ribištvo.

Med zanimivejšimi dogodki je tudi vsakoletno čiščenje Ljubljanice, ki krona vsakoletno mesec dni dolgo čistilno akcijo Za lepšo Ljubljano.

Turizem Ljubljana ekološki dogodek skupaj s spremljevalnimi aktivnostmi že preko 30 let organizira skupaj s potapljaškimi ter drugimi društvi, ki združujejo predvsem okoljevarstvenike, ribiče, gasilce, čolnarje in reševalce.

Starejše novice