Profile picture for user Rebeka Sivka R. S.
Ustvarjeno dne
Tor, 16.11.2021 09:33
Z novim letom bodo v središču Ljubljane dražje parkirnine.

Ljubljanski mestni svetniki so na včerajšnji seji odločali o predlogu podražitve parkirnin v prestolnici.

Svetniki so podprli predlog o zvišanju cen parkirnin v središču mesta. 

Prav tako so mestni svetniki podprli odlok, s katerim se podaljšuje plačevanje parkiranja po dnevni tarifi na parkiriščih Sanatorij Emona na Kolodvorski, NUK II. na Emonski pri Križankah, na Metelkovi, na obeh parkiriščih v Tivoliju ter na strelišču na Dolenjski.

Namesto med 7. in 19. uro bodo morali vozniki parkirnino plačati med 6. in 22. uro.

Namen podražitev

V okviru prometne strategije in prometne politike si Mestna občina Ljubljana prizadeva slediti trajnostnim usmeritvam, v okviru katerih bi kar se da omejili nenujne vožnje z osebnim avtomobilom. 

Koliko bo za parkiranje treba odšteti prihodnje leto?

V ožjem mestnem središču bodo po novem vozniki namesto 0,8 evra tako plačevali 1,2 evra, v coni dve, kjer je treba za uro parkiranja zdaj odšteti 0,6 evra, pa 0,7 evra. V coni 3 bo parkirnina ostala nespremenjena, 40 centov. 

Na občini ocenjujejo, da se bo izvajalcu javne službe urejanja parkirišč zaradi spremembe višine parkirnine na območju parkirne cone ena in parkirne cone dve mesečni prihodek povečal za 35.000 evrov (kar vključuje davek), zaradi spremembe višine parkirnine na parkiriščih P+R pa za tisoč evrov (kar prav tako vključuje davek). 

Starejše novice