Foto: Bobo
STA
Sre, 19.1.2022 16:46
Leto dni po izselitvi so nekdanji uporabniki Roga opozorili na krčenje javnega prostora.

Predstavniki Avtonomne tovarne Rog so leto dni po tem, ko je Mestna občina Ljubljana v posest prevzela objekt nekdanje tovarne Rog in začela z rušenjem, pripravili novinarsko konferenco pred Mestno hišo. 

Na njej so ponovno zatrdili, da je Mestna občina Ljubljana uporabnike Roga deložirala brez pravne podlage ter opozorili na krčenje javnega prostora.

Mnogi so izgubili dom

Poudarili so, da je »izguba tega skvota posameznicam in posameznikom ter skupinam pomenila izgubo domovanja, prostora za ustvarjanje in delovanje, širše pa izgubo pomembnega stičišča za samoorganiziranje ljudi, razvijanje antiavtoritarne kritične misli in solidarnostne podpore«.

Avtonomna tovarna Rog je v Ljubljani po njihovih besedah predstavljala »enega zadnjih branikov tiste kulture življenja, ki ni, ne more in tudi noče biti tržno blago«.

Očitki občini

Zatrdili so, da prostori tovarne Rog ob začetku rušenja niso bili prazni ter Mestni občini Ljubljana ponovno očitali, da je brez sodne odločbe in brez prisotnosti sodnega izvršitelja vdrla v prostore, policiji pa, da je »sodelovala pri nezakonitem izganjanju in rušenju ter brez pravne podlage ovirala posestnikom dostop do njihovih stvari in živali«. 

Ljubljanski občini so tudi očitali izvajanje intenzivne medijske kampanje, v kateri je »PR aparat Mestne občine Ljubljana poskušal prikriti storjeni zločin tako, da je zavajal medije in blatil žrtve županovega nasilja«.

Njihove stvari so še vedno pogrešane

Po njihovih navedbah so številni uporabniki v ruševinah izgubili vse, tudi sleherno zaupanje, po letu dni pa se še vedno ni zgodilo nič, »kar bi jim kakršnokoli zaupanje v mestno politiko lahko povrnilo«. 

Njihove stvari so še vedno pogrešane, prostora za delovanje in bivanje, ki bi lahko vsaj do neke mere nadomestil izgubljeno, pa je čedalje manj. 

»Mesto postaja vse bolj zaprto kot javni prostor, nadzorovano in očiščeno kakršnihkoli 'anomalij', zato se mnogi počutimo, kot da ne spadamo več vanj«, so poudarili.

Napovedan shod

Ob 18. uri je v parku Tabor napovedan še shod Proti socialnemu čiščenju mesta

Kot so zapisali na Facebook strani, se javni prostor še naprej privatizira in krči, mesto se prilagaja turizmu in drugim poslom, meščane - še posebej tiste manj premožne, pa se potiska na obrobje mesta in na samo družbeno dno. 

»Gradbena jama, kjer je še lani deloval pristni avtonomni socialni prostor, je simbol politik, ki uničujejo naše mesto in naša življenja. V teh težkih časih si ne smemo dovoliti, da ostanemo tiho,« so pozvali.

Aktivnostim ob obletnici se pridružuje tudi Aktiv delavk in delavcev v kulturi. Kot so sporočili, se zavedajo, »da tišina pomeni ignoranco, izbris«.

Manifestacija proti socialnemu čiščenju v parku Tabor bo po njihovih navedba »politična akcija, predstavila pa bo tudi umetniške instalacije, performanse in druge izrazne načine, ki naj pokažejo, kako skupnostno zapolniti javni prostor in tako jasno izraziti, da mesto pripada ljudem, ne pa interesom kapitala«.

Nov Center Rog

Mestna občina Ljubljana je območje nekdanje tovarne Rog v posest prevzela 19. januarja lani, čemur so se uprli uporabniki prostorov znotraj Roga, posredovala je tudi policija. Aprila je bil nato ustanovljen javni zavod Center Rog.

Center Rog, ki ga bodo zgradili na območju nekdanje tovarne koles, bo po navedbah ljubljanske občine zagotovil prostore preko 500 ustvarjalcem in kreativnim skupinam na preko 8000 kvadratnih metrih novih sodobnih produkcijskih površin. 

Mednarodno zasnovan program centra bo vzpostavil 20 novih produkcijskih prostorov, ki bodo dani za krajša ali daljša obdobja v brezplačen najem različnim produkcijskim skupinam. 

Center Rog pa bo razpolagal tudi z večnamensko dvorano za potrebe razstavne, glasbene, intermedijske ali predavateljske in prezentacijske dejavnosti. 

Vrednost projekta je ocenjena na 27,6 milijona evrov.

Starejše novice