Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Sre, 19.1.2022 12:35
Pred parlamentom se je danes zbrala množica, ki si v okviru pobude Glas ljudstva prizadeva za boljšo politično klimo v državi.

Na Trgu republike v okviru pobude Glas ljudstva stranke pozivajo, naj se opredelijo do 138 zahtev, ki so jih oblikovali na petkovih protestih, javnih tribunah in prek strokovnih posvetov.

»Stranke bomo pozvali, da se do naših zahtev jasno opredelijo in se zavežejo k izpolnjevanju tistih, ki jih podpirajo. Hkrati bomo predstavili naše naslednje korake v predvolilnem času,« so pred dogodkom zapisali iz protestne ljudske skupščine Upor Si.

Vzpostavili bodo »volitvomat«

»Ko bomo prejeli odzive strank na naše zahteve, bomo na osnovi njihovih odgovorov vzpostavili VOLITVOMAT spletno orodje za volivce in volilke, s katerim bodo lahko preverili, v kolikšni meri se njihova osebna politična stališča skladajo s stališči posameznih strank,« so izpostavili.

Zapisali so še, da bodo s tem orodjem širši javnosti odgovarjali na vprašanje, za koga naj sploh volijo, s konkretnimi primeri pa ovrgli ponarodelo tezo, da so »vsi isti«, obljubljajo.

Glas ljudstva združuje več kot sto organizacij civilne družbe, med njimi so Inštitut 8. marec, Greenpeace Slovenija , Slovenska filantropija in Sindikat Mladi+, ter več kot 1800 aktivnih posameznikov.

Za zmanjšanje investicij v vojaško opremo

V današnjem nagovoru so med drugim izpostavili: »Sovražni govor mora biti sankcioniran, svoboda govora nikoli ne sme vključevati diskriminacije«. 

Poudarili so, da je treba zmanjšati investicije v vojaško opremo.

»Organizacijam, ki širijo sovraštvo, se ne sme dati statusa javne organizacije,« so bili jasni.

Pozivi k udeležbi na volitvah

Koordinator Levice Luka Mesec je povedal: »Javnost pozivam, da se 24. aprila udeleži volitev. Po tem je treba poskrbeti za odpravitev škodljivih posledic vlade. Civilna družba nikoli ne bo naš nasprotnik, temveč nas zaveznik.«

Predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec je v nagovoru javnosti poudaril: »Civilna družba in politika morata sodelovati z roko v roki. Volilna udeležba je nujna za to, da se v državi kaj spremeni. Ne glede na naše medsebojne razlike, do 24. aprila moramo držati skupaj. Vsi se borimo za isti cilj, vsi moramo iskati tisto, kar nas združuje, ne tisto, kar nas razdružuje.«

Starejše novice