Foto: Mestna občina Ljubljana / Foto: Nik Tovan
Ljubljanainfo
Sre, 14.9.2022 11:00
V Ljubljani so prenovili šest otroških igrišč.

Nedavno se je s prenovo lahko pohvalilo otroško igrišče v Tivoliju, ki so ga odprli konec julija, sedaj pa je končana prenova še šestih drugih igrišč.

Igrišča na Kvedrovi cesti, Selanovem trgu, Zaloški cesti, v Fužinah in dve na Špici so doživela preobrazbo in so ponovno odprta za otroško igranje.

»V Ljubljani sproti vzdržujemo in obnavljamo več kot dvesto javnih otroških igrišč, skladno s potrebami in prioritetami, za kar v okviru letnega vzdrževanja namenimo okoli 600.000 evrov,« so sporočili z Mestne občine Ljubljana. 

Zapisali so, da nameščajo kakovostna igrala in igralno podlago, urejajo bližnjo okolico, postavljajo klopi, koše za odpadke in drugo opremo ter skrbijo za ozelenitev. 

Igrišče na Kvedrovi cesti je s prenovo namesto obstoječih dotrajanih lesenih igral dobilo nov spiralni tobogan, prevesno in dvodelno gugalnico ter vzmetno igralo. 

Na igrišču na Prulah so odstranili vsa obstoječa lesena igrala in namestili nova – dva tobogana, dve gugalnici, prevesno gugalnico in vzmetni igrali.

Na igrišču v parku Špica so postavili igralo šotor, vzmetni igrali, plezalno piramido, prevesno gugalnico in enodelno gugalnico. Za podlago so izbrali gumijasto mrežo, skozi katero lahko raste trava. 

»Je blažilna površina, ki je skladno z veljavnimi standardi predpisana za varno igro otrok, je pohodna in vozna za otroške vozičke in gibalno ovirane,« so komentirali na občini.

Prenovili so tudi igrišče ob Zaloški cesti pri policijski postaji. Dotrajana igrala so zamenjali večnamensko igralo, ravni tobogan, plezalo, prevesna in dvodelna gugalnica, gugalnica gnezdo, dvojno in enojno vzmetno igralo.

Na igrišču v Fužinah ob Archinetovi ulici so namestili ravni in spiralni tobogan, plezalo, prevesno in dvodelno gugalnico, gugalnico gnezdo, enojno in dvojno vzmetno igralo.

Na vseh igriščih pa so zamenjali tudi blažilno površino iz prodca, razen na igrišču v parku Špica park, ki ima drugačno podlago.

Igrišče, opremljeno za slabovidne

Na igrišču na Selanovem trgu so postavili novo igralno hiško s toboganom, previsno in dvojno gugalnico. 

»Posebnost te lokacije je, da so igrala z lastnimi temelji posebej skonstruirana in prilagojena obstoječi podlagi brez gradbenih posegov in z možnostjo demontaže ter so nameščena na posebno blažilno podlago,« so razložili na občini.

Starejše novice