FOTO: Bobo
Nika Vajnhandl
Tor, 20.4.2021 10:08
Ljubljanski mestni svetniki so potrdili sklep o ustanovitvi javnega zavoda Center Rog.

Mestni svet Mestne občine Ljubljana je na včerajšnji seji določil, da bo Center Rog postal samostojen, javni zavod.

Tiskovna konferenca Roga

Že pred sejo so Rogovci sklicali tiskovno konferenco, kjer so pozivali Mestni svet, da v gradivu za ustanovitev Centra Rog ni zaznati, kako točno naj bi se upravljanje zavoda razlikovalo od vseh podobnih ustanov in kako točno naj bi le ta bil bolj »participatoren«. 

Vztrajali so, da Mestna občina Ljubljana do danes ni predložil nikakršnih dokumentov, ki bi bili podlaga izpraznitve nekdanje tovarne Rog. Poudarjali so tudi, da bi bila pred ustanavljanjem Centra Rog potrebna široka javna razprava o tem, čemu naj bi bil namenjen.

Ob napovedi tiskovne konference so Rogovci izpostavili tudi, da jim Mestna občina Ljubljana preprečuje prevzem stvari, ki so jih imeli v tovarni Rog, pripadniki avtonomne skupnosti pa so prav tako sprožili sodne procese »proti samovolji Mestne občine Ljubljana«.

Javni zavod Center Rog

Mestni svet Mestne občine Ljubljana je na seji vendarle potrdil sklep o ustanovitvi javnega zavoda Center Rog. 

S tem dokumentom se ureja njegov status, razmerja med ustanoviteljem in zavodom ter temeljna vprašanja glede organizacije, dejavnosti in načina financiranja zavoda.

Ljubljanski župan Zoran Janković je med drugim povedal, da Roga niso mogli priključiti nobenemu drugemu javnemu zavodu, ker gre za popolnoma drugačen koncept od obstoječih.

Častni meščan glavnega mesta Ljubljana

Na včerajšnji seji pa vendarle ni bilo govora le o Rogu. Še preden so prišli do tja, je po planu stekla debata o podelitvi naziva častni meščan glavnega mesta Ljubljana. 

Mestni svetniki so potrdili sklepa o podelitvi nazivov častna meščanka in častni meščan glavnega mesta Ljubljana filozofinji in sociologinji Spomenki Hribar ter odvetniku Petru Čeferinu. 

Na seji so potrdili tudi dobitnike nagrad in plaket glavnega mesta za leto 2021.

Starejše novice