Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Čet, 24.6.2021 19:01
Spomenik braniteljem mesta Ljubljana 1991 je slovesno odkril župan prestolnice Zoran Janković.

Ljubljanska občina je 30. obletnico osamosvojitve Slovenije obeležila s postavitvijo spomenika braniteljem Ljubljane leta 1991.

Na predvečer dneva državnosti je ob odkritju spomenika zbrane nagovoril župan Ljubljane Zoran Janković

»Danes je čas, ko smo lahko ponosni, da živimo v mestu, ki spoštuje vse ljudi. Želim si, da naslednjih deset let v Ljubljani dočakamo še bolj poenoteni, da končno tudi v državni politiki najdemo ljudi, ki bodo združevali, ne razdruževali. Takšne, ki bomo v rokah držali lopato, ne tvitali,« je dejal župan.

Slavnostni govornik Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije, pa je ob dogodku izpostavil, da spomeniki nosijo pomembna sporočila: »Prvo je, da svoboda in človekove pravice, demokracija, niso izborjene enkrat za vselej. Zanje se je treba bojevati vsak dan posebej, vsak od nas kot posameznik in skupnost kot celota. Da je to resnica, dokazujejo protestniki, ki niso zadovoljni s trenutno vlado.«

Nato je nadaljeval: »Drugo sporočilo pa je, da človek ne živi samo od kruha. Vendarle smo ljudje družbena bitja, smo del skupnosti. Počutimo se svobodne, če se čutimo pripadne skupnosti, v kateri je možen dostojen pogovor o tem, kako si vsak od nas predstavlja življenje v tej skupnosti.«

Podoba spomenika izbrana z javnim povabilom

Spomenik, ki stoji na Trgu mladinskih delovnih brigad, je delo dveh kipark Metke Zupanič in Lade Sedlaček, postavljen pa je bil na pobudo Združenja veteranov 90-91 mesta Ljubljana, Policijskega veteranskega društva Sever Ljubljana in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana.

Podoba spomenika je bila izbrana v okviru javnega povabila, na katerega so v odziv dobili kar 18 idej.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice