Foto: Branka Keser
Patricija Fašalek
Sre, 3.8.2022 11:49
V vročih poletnih dneh je gozd dobrodošlo zatočišče, vanj pa se lahko zatečemo tudi, kadar potrebujemo sprostitev, pa naj bo to čez vikend ali tekom tedna. Na Golovcu so v ta namen pripravili krožno tematsko pot V gozd po zdravje.

Krožno tematsko pot V gozd po zdravje je ljubljanska občina zasnovala z namenom, da bi obiskovalcem mestnega gozda na Golovcu predstavila blagodejne vplive mestnih gozdov na naše zdravje in dobro počutje.

Pri oblikovanju poti, ki jo je zasnovala Urša Vilhar z Gozdarskega inštituta Slovenije, so se oprli na vsebinske poudarke projekta URBforDAN - upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih

Pomagale so jim tudi naravne danosti mestnega gozda Golovec in pristopi gozdne pedagogike ter raziskave profesorja Kalevija Korpele z Univerze Tampere na Finskem, ki je razvil gozdne poti z aktivnostmi za izboljšanje počutja.

Uporabljajo jih na Finskem, Švedskem, v Franciji in v Luksemburgu.

Vaje na sedmih lokacijah

Na krožni tematski poti V gozd po zdravje je sedem označenih lokacij, kjer so na tablicah predstavljene vaje za boljše počutje in zdravje obiskovalcev. Vaje so različne: od fizične sprostitve do izboljšanja čustvenega stanja in razpoloženja, tkanja globlje povezanosti z naravo in samorefleksije. 

Aktivnosti za izboljšanje počutja so prilagojene tako otrokom in mladini kot tudi delovno aktivnemu prebivalstvu, upokojencem in turistom. Opis vaj najdete tukaj

Pot je primerna za vse obiskovalce mestnega gozda Golovec in je dolga približno 2,5 kilometrov. Poteka po pohodnih poteh od Velikega bajerja na Rakovniku mimo Astronomsko-geofizikalnega observatorija Golovec ter nazaj proti Velikemu bajerju na Rakovniku.

Stalnica v vsakodnevnem življenju

Glede na izkušnje obiskovalcev takih poti v drugih državah Korpela priporoča, da aktivnostim na poti posvetimo od 45 do 60 minut ter jih izvajamo redno od dva do trikrat na teden.

Redni obiski krožne tematske poti V gozd po zdravje ter blagodejni učinki sprostitvenih aktivnosti v naravi obiskovalce mestnega gozda Golovec spodbujajo k temu, da tematska pot postane stalnica v vsakodnevnem življenju in skrbi za zdravje. 

»Morda vas tematska pot navduši in boste poiskali tudi druge najljubše kotičke v naravi ter izvajali predlagane sprostitvene aktivnosti,« spodbuja Mestna občina Ljubljana.

Kako najdemo pot?

Začetek poti V gozd po zdravje oznanja vstopna točka za Golovec na Rakovniku. Ta je ob športnih igriščih, kjer je tudi parkirišče, sicer pa sta blizu avtobusna postaja ljubljanskega potniškega prometa in izposojevalnica sistema BicikeLJ. 

Do tja se pripeljemo, prikolesarimo ali pripešačimo z Dolenjske ceste: če smo prišli iz središča Ljubljane, zavijemo levo za avtobusno postajo Rakovnik, kjer je tudi izposojevalnica sistema BicikeLJ. 

Nadaljujemo po cesti, ki kmalu zavije desno ob blokih, zatem pa levo na Pot k ribniku in kmalu spet levo na makadamsko cesto ob športnih igriščih. Ta nas pripelje do večje informativne table o Golovcu, ki označuje vstopno točko Rakovnik. 

Od tod kmalu dosežemo prvo lokacijo tematske poti V gozd po zdravje.

Starejše novice