zalastritof
Tor, 22.6.2021 15:44
Na današnjem odprtju objekta Skupnost za mlade Gerbičeva v ospredju ideja o zagotovitvi prostora in priložnosti mladim z namenom, da se osamosvojijo. A v središču pozornosti niso študenti.

»Skupnost za mlade Gerbičeva je prvi pilotni projekt zagotovitve prostorov za mlade, ki jim omogoča, da se osamosvojijo. Da preidejo iz svojih družinskih okolij na samostojno pot,« je na otvoritvi novo zgrajenega Centra za mlade Gerbičeva izpostavil minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

Objekt je namenjen mladim med 18. in 29. letom starosti, v njem pa bodo lahko bivali največ tri leta. Na voljo je 109 bivalnih enot, v katerih je skupno 171 postelj.

Stanovanja so v pritličju in treh nadstropjih, 43 je namenjenih bivanju ene osebe, 52 stanovanj po dvema osebama, dve pa trem osebam. Gibalno oviranim osebam bo namenjenih 12 stanovanj v objektu. Šest je namenjenih po eni osebi, v šestih pa lahko bivata dve osebi.
 

Mesečna najemnina za posameznika približno 150 evrov

»Cena mesečne najemnine bo znašala okoli 150 evrov na posteljo,« je na današnjem dogodku za Ljubljanainfo povedal direktor Stanovanjskega sklada Črtomir Remec.

V vsakem od stanovanj je kopalnica s tuš kabino in straniščem, kuhinja, omare, postelje ter mize in stoli.

V vsakem od nadstropij je tudi prostor za druženje.

V pritličju novega centra je medgeneracijski center, večnamenski prostor, kjer so med drugim tudi kuhinja z jedilnico, predavalnica in atrij.

Na vprašanje o tem, kakšnim vsebinam bo namenjen, je Remec odgovoril: »Namenjen bo recimo tečajem tujih jezikov, računalništva, kuhanja in podobno. Morda bodo starejši tu učili mlajše kuhati, zakaj pa ne. Možnosti je veliko. Vse je odvisno od osebe, ki bo prevzela vodenje medgeneracijskega centra, izbrana bo z razpisom. Ta človek bo snoval te vsebine in jih tudi izvajal.«

V okolici objekta je na voljo 40 parkirnih mest za avtomobile, pet od teh je namenjenih souporabi avtomobilov (ang. car sharing), dve parkirni mesti za motorje. Tam je tudi 78 mest za kolesa.

Na prvem mestu niso študenti

»Stanovanja primarno niso namenjena študentom, ampak recimo mladim, ki so zaposleni, pa še nimajo družine, iščejo zaposlitev ali prekarno delajo. Z bivanjem tu jim želimo omogočiti neko prehodno obdobje, zato je tudi omejeno na tri leta, da se tukaj ne bi začelo družinsko življenje, za katerega v tem objektu ni pravega prostora,« je pojasnil Remec.

Prvi stanovalci se bodo v objekt vselili konec julija oziroma avgusta.

Najemnike bodo izbirali v okviru javnega razpisa, podrobnosti o kriterijih za najem še niso znani. Direktor stanovanjskega sklada je povedal, da bodo imele osebe v slabših finančnih situacijah možnost subvencije, kar pa bo v pristojnosti Centra za socialno delo.

V Sloveniji potrebujemo od pet do deset tisoč stanovanj

Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Zvonko Černač je ob današnji otvoritvi izpostavil pomen reševanja stanovanjske problematike:

»V politiki Stanovanjskega sklada Republike Slovenije za prihodnjih pet let je poudarek na zagotavljanju neprofitnih najemnih stanovanj za vse kategorije. Tako novela stanovanjskega zakona kot tudi novela zakona na davčnem področju gresta v smeri pocenitve najema in zagotavljanja novih možnosti predvsem za mlade, pa tudi za vse ostale starostne skupine.«
 

Glede potrebe po stanovanjih v Sloveniji je direktor stanovanjskega sklada ocenil, da potrebujemo od pet do deset tisoč stanovanj.

»Vse je odvisno od tega, kakšni bodo v prihodnosti migracijski tokovi, ali bo večina ljudje še vedno želela živeti v središčih mest.

Zaradi koronavirusa je trend, da ljudje odhajajo v predmest, iščejo stik z naravo. Po scenariju, da bodo ljudje želeli živeti v središčih mest, absolutno potrebujemo 10.000 stanovanj, če pa bo vse več ljudi delalo od doma, bo 5000 stanovanj morda zadostovalo,« je sklenil Remec. 

Starejše novice