Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pon, 13.6.2022 18:33
Predsednik vlade Robert Golob je danes skupaj z ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh in kmetijsko ministrico Ireno Šinko obiskal Maribor. O čem je tekla beseda?

Predsednik vlade Robert Golob je bil danes v Mariboru na prvem delovnem obisku katerega od slovenskih mest. 

Obisk je začel na Agenciji za energijo, sledil pa je obisk mariborske fakultete za elektrotehniko, informatiko in računalništvo in Višje šole za gostinstvo in turizem. Obiskal je tudi dom Danice Vogrinec, SNG Maribor, Narodni dom in Nogometni klub Maribor.

Prvič sta se srečala tudi Golob in mariborski župan Saša Arsenovič. 

Golob: »Vhodnemu delu Slovenije manjka enakovredna prestolnica Ljubljani«

»Polovico prioritet mi je uspelo spraviti v današnji dan, nekatere stvari še pridejo,« je po koncu delovnega obiska povedal Golob. 

Poudaril je, da ima Maribor ogromno za pokazati in ponuditi celi Sloveniji in da je bil namen njegovega današnjega obiska prepoznati tiste projekte, podvige, na katere so lahko vsi Slovenci ponosni. 

»In verjamem, da bomo lahko nekatere od teh stvari še bolje razvijali v bodoče, predvsem pa da bomo znali Mariboru vrniti en del sijaja, ki ga je nekoč imel,« je povedal. 

Golob: Edini pravilen razvoj Slovenije je policentričen

Verjame, da je edini pravilen razvoj Slovenije policentričen razvoj. »Vhodnemu delu Slovenije manjka enakovredna prestolnica Ljubljani,« pravi: »In jaz si želim, da bo Mariboru to uspelo doseči v naslednjih letih.«

Kot primer dobre prakse decentralizacije države je Golob navedel Agencijo za energijo. »To je ena redkih, bojim se, da celo edina državna institucija, ki je vse od svoje ustanovitve v Mariboru, neodvisna in odlično deluje,« je dejal. Kot pravi, je to zgled, kako bi morala delovati decentralizacija državne uprave.

Ukrepov se bodo lotili zaporedno: Najprej nafta, nato elektrika in hrana …

Kot je povedal Golob, so se srečali z dvema skupinama energetikov in se pogovarjali o dolgoročnih razvojnih priložnostih. Meni, da ima to območje sploh na področju pridobivanja energije iz obnovljivih virov ogromne potenciale. 

»Nič od tega ne pomaga jeseni,« pravi. Povedal je, da vlada vzpostavila dve delovni skupini, ki se bosta ukvarjali samo z draginjo. Dejal je, da bo že do konca junija znano konkretno, kakšni ukrepi bodo sprejeti.

»Lotili se jih bomo zaporedno,« je razkril: »Začeli bomo pri naftnih derivatih, potem sledi električna energija, hrana in na koncu še plin.«

Po njegovih besedah bodo približno v takem vrstnem redu ljudje soočeni z draginjo. Do jeseni bodo, kot pravi, zadeve že implementirane oziroma vpeljane.

O podpori na volitvah z Arsenovičem nista govorila

»Zagotovo bo Svoboda imela svojo listo v vseh mestnih občinah,« je povedal Golob, a dodal, da se glede kandidatov še niso pogovarjali. 

Izpostavlja, da je bil namen današnjega obiska spoznavni: »Da se mi spoznamo z izzivi, s kateri se sooča mestna občina Maribor in mi predstavimo svoje poglede na nekatere naše prioritete.«

Kot pravi, sta se z mariborskim županom odločila, da se bosta pred novembrom vsaj še dvakrat srečala. »Verjamem, da bomo še pred poletjem uspeli ponoviti obisk tukaj, ampak z drugimi prioritetami,« dodaja. Beseda bo takrat tekla o mladih in zdravstvu, česar se danes niso dotaknili. 

Spremembe tudi na področju zdravstva

»Ekipa na zdravstvenem ministrstvu že pripravlja izhodno strategijo za covid na eni strani in interventno zakonodajo, ki bo pripravila temelje za reformo, na drugi,« je povedal Golob: »Pričakujem, da bomo do 15. julija oba zakona vložili v parlament.« 

Izrazil je upanje, da na področju zdravstva opozicija v parlamentu ne bo zavlačevala pri sprejemanju zakonov.

Kaj si lahko Maribor obeta od nove vlade? 

Katere projekte načrtuje nova vlada za štajersko prestolnico, Golob še ni razkril. »Danes smo tukaj na spoznavnem obisku, na vladi smo deset dni. Danes ni bil namen sejati prazne obljube, kot je mogoče bila praksa koga drugega,« je povedal. 

»Ko bomo imeli konkretne projekte, za katere bomo vedeli, da jih imamo dejansko namen izvesti, jih bomo z veseljem predstavili,« dodaja novi predsednik vlade. 

Izpostavil potencial kmetijstva za severovzhodno Slovenijo

Golob je danes se je obiska Maribora udeležil skupaj z ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh in kmetijsko ministrico Ireno Šinko. Kakšna je bila njuna vloga? 

»Maribor lahko ogromno ponudi celi Sloveniji na področju znanja,« je povedal Golob: »Zakaj kmetijska ministrica? Ker ko govorimo o decentralizaciji države, lahko ta sloni samo na tistih prednostih, ki so značilne za tisto območje.«

Kot pravi Golob, ne moremo razmišljati o tem, da se bodo vse regije v Sloveniji enako razvijale na vseh področjih: »In ravno področje severovzhodne Slovenije ima največji potencial na razvoju kmetijstva.«

Starejše novice