Slika je simbolična / Foto: Bobo
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Tor, 6.9.2022 14:02
Je Jankovićev dogovor z Woltom in Glovom žigosanje delavcev ali zaščita pešcev?

»To ni muha enodnevnica, ki mi je priletela na pamet, ko nisem imel kaj za početi. Mi se z dostavljavci ukvarjamo že več kot eno leto,« ljubljanski župan Zoran Janković odgovarja na polemike, ki so razburkale javnost glede identifikacijskih številk za dostavljavce hrane.

Zaradi prehitre vožnje po predelih z omejitvijo hitrost v Ljubljani morajo sedaj dostavljavci hrane podjetij Wolt in Glovo nositi identifikacijske številke, da jih lahko ljudje prijavijo v primeru nevarne vožnje po mestu. Novi uveljavitvi pravil so se delavci uprli in dobili veliko podpore, vključno z Luko Mesecem

»Preden smo prišli do skupnega predloga, smo se srečali z vodstvom podjetij. To, da oni skrbijo za svoj dohodek, je parica dostavljavcev,« pravi Janković.

Težava so tisti vozniki, ki vozijo prehitro po peš coni, poudarja. Meni, da je potrebno težavo dostavljavcev deliti na dve ločeni področji: na njihove delovne pogoje znotraj zaposlitve in na kršenje pravil, ki veljajo za vse. 

Pravila igre je potrebno spremeniti

Za primer je župan navedel, da sam skrbi za zaposlene v mestni upravi in tam ureja delovna razmerja ter zadovoljstvo zaposlenih.
»Populistične izjave, ki jih je Luka Mesec dal, da je potrebno urediti pravila igre v teh firmah … je moj odgovor: 'Da. Strinjam se s tem. Uredite to.'«

Vendar pa meni, da je to njihova naloga, medtem ko se on zavzema za zaščito najšibkejših na cesti.

Tudi to, da bi spremenili algoritme in bi v primeru, da gre dostavljavec čez peš cono, pisalo 15 minut namesto 10 za dostavo, stvari ne bo rešilo, meni Janković.

Pravil se ne krši

»Tisti, ki hoče večji zaslužek, bo pač hitel, da več naredi. Prva stvar, v kateri sva se oba strinjala z Mesecem, je v tem, da je potrebno urediti, da bodo imeli delavci dostojne plače. Ne govorim za dotične dostavljavce hrane, govorim za celotno področje. Kar se pa tiče, ali imamo mi pravico, da pri tem, ko se borimo za svoj kruh, kršimo vse predpise, je odgovor Ne.«

Pravi, da bi potem lahko kršili predpise vsi, pa naj se nam mudi v službo, na novinarsko konferenco in podobno. 

»Ne v Ljubljani ne nikjer po svetu se v peš coni ne rise dodatne infrastrukture. Kdor stopi v peš cono z vozilom, moram voziti s hitrostjo pešca. Mora. To omogoča starejšim in najmlajšim varnost na poti,« je zaključil župan.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice