Ljubljanski župan Zoran Janković (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pet, 6.1.2023 13:39
Čakajoče v zdravstvenem domu Bežigrad, ki so se danes želeli opredeliti pri eni od dveh novih zdravnic, je obiskal tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Že tretji dan ljudje še pred odprtjem zdravstvenega doma stojijo v vrsti, da bi prišli na vrsto za opredelitev pri eni od zdravnic, v notranjosti pa vlada izjemna gneča.

Kot so nam včeraj dejali v Zdravstvenem domu Ljubljana, za opredeljevanje lahko sprejmejo v vsaki ambulanti 70 ljudi na dan, to pomeni 140 za obe ambulanti.

Glede na izjemno gnečo so se odločili za sistem s številkami: oseba, ki prejme listek s številko, ve, da bo ta dan opredeljena, s čimer so se želeli izogniti prerivanju in morebitnim izgredom pred in v zdravstvenem domu.

Dejali so še, da v enoto Bežigrad te dni ne prihajajo le osebe z območja Bežigrada, temveč tudi iz vse Ljubljane in celo iz drugih krajev po državi.

Čakajoče je danes prišel mirit tudi ljubljanski župan Zoran Janković, a vsi pacienti nad obiskom niso bili pretirano navdušeni.

V posnetku, ki ga je objavil uporabnik Twitterja, lahko slišimo, kako mu eden od njih očita, da bi moral biti sistem v zdravstvenih domovih bolje organiziran.

Janković mu na to odvrne: »Samo povejte mi boljši način, pa takoj uredimo.«

Pacient pa se ne da. »Imate lepo plačo pa direktorica ima lepo plačo, pa zrihtajte sistem,« zabrusi Jankoviću. »Sem jaz kriv, da sem brez zdravnika?«

»A sem jaz kriv?« se še sliši Jankovića.

Aktualni minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je sicer prepričan, da velik del problema v povezavi z zdravstvenim domom Ljubljana in pomanjkanjem družinskih zdravnikov tiči prav v direktorici Antoniji Poplas Susič, ki jo Janković ščiti, kar je že večkrat javno povedal, a je Janković navedbe in želje po zamenjavi direktorice vsakič odločno zavrnil.

»V ostalih mestih so se na težave v bolnišnicah takoj odzvali in jih rešujejo. V Ljubljani temu žal ni tako in tako imamo v urgentnem centru stanje kot je, še hujše je v Zdravstvenem domu Ljubljana,« je nazadnje dejal minister.

Nedavno je minister izjavil tudi, da naj bi župan želel prodati dve parceli, na katerih stojita enoti zdravstvenega doma, in sicer zaradi elitne lokacije. Župan je zaradi navedb zgrožen in se bo nanje odzval prihodnji teden na novinarski konferenci.

Starejše novice