Aktualni ljubljanski župan Zoran Janković podpira direktorico Zdravstvenega doma Ljubljana. / Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sre, 21.12.2022 19:26
Mestna občina Ljubljana se je odzvala na današnje navedbe ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana.

Kot smo že poročali, je zdravstveno ministrstvo uvedlo izredni upravni nadzor v Zdravstvenem domu Ljubljana, od koder množično odhajajo zdravniki.

Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je danes povedal, da se je za nadzor odločil, kljub temu da »ga je je ljubljanski župan prijazno opozoril, naj Zdravstveni dom Ljubljana in direktorico pusti čisto na miru.«

Na njegove navedbe so se odzvali z mestne občine, kjer pravijo, da župan Zoran Janković direktorici Zdravstvenega doma Ljubljana prof. dr. Antoniji Poplas Susič popolnoma zaupa, kar je že večkrat poudaril.

»Pomanjkanje zdravnikov je problem, s katerim se ne srečujemo le dobro leto, odkar je prof. dr. Poplas Susič prevzela vodenje ZDL, temveč traja že desetletja, na kar je direktorica že ves čas opozarjala, in je prisoten v Sloveniji in celi Evropi,« so zapisali.

Župan in direktorica naj bi si skupaj prizadevala premagovati nastalo situacijo z zelo konkretnimi rešitvami, kot so zagotavljanje stanovanj zdravnikom iz tujine, štipendiranje bodočih specializantov družinske medicine in podobno. Vse to po njihovih besedah lahko pomaga pritegniti mlade v ta poklic.

»Dr. Poplas Susič je odlična zdravnica«

Županova izjava, da naj minister pusti direktorico pri miru, je bila izrečena, ko ga je minister pozval, naj zamenja direktorico, trdijo na mestni občini.

»Prof. dr. Antonija Poplas Susič je odlična direktorica in izvrstna zdravnica, med drugim je bila pred leti proglašena za evropsko zdravnico leta. Iskanje grešnega kozla za nastalo situacijo, ki je v primeru Zdravstvenega doma Ljubljana dosegla le vrhunec in pokazala na širšo problematiko, je povsem zgrešeno,« dodajajo.

Ker so težave s pomanjkanjem zdravnikov prisotne v mnogih zdravstvenih domovih po Sloveniji, se jim zdi nenavadno, da minister izvaja javni pritisk samo na Zdravstveni dom Ljubljana.

Nasprotujoča je po njihovem mnenju tudi njegova izjava, da je primarno zdravstvo v domeni občine, hkrati pa zahteva zamenjavo direktorice Zdravstvenega doma Ljubljana, kar ni v domeni ministrstva.

»Ali želja ministra o zamenjavi direktorice pomeni, da bo v tem primeru minister zagotovil 15 novih družinskih zdravnikov?« se sprašujejo.

Zaključujejo, da direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana prof. dr. Antonija Poplas Susič uživa županovo popolno zaupanje.

Da bi le omilili nastalo situacijo, pa ministrstvu za zdravje predlagajo kratkoročno rešitev, in sicer naj sprejme interventni ukrep, da mora zdravnik, ki zapusti katerikoli zdravstveni dom in svoje delo nadaljuje bodisi v drugem zdravstvenem domu bodisi kot koncesionar, s seboj vzeti vse svoje opredeljene paciente, če to želijo.

Starejše novice