Direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana Antonija Poplas Susič (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Tor, 3.1.2023 16:00
Gibanje Svoboda in Lista Zorana Jankovića v koalicijo v ljubljanskem mestnem svetu, a kako bodo uskladili različne poglede na Zdravstveni dom Ljubljana?

Med Listo Zorana Jankovića in Gibanjem Svoboda je bil danes tudi uradno podpisan koalicijski sporazum o sodelovanju v ljubljanskem mestnem svetu.

Ob tem se je verjetno marsikdo vprašal, kako se bosta stranki uskladili glede perečega vprašanja Zdravstvenega doma Ljubljana, ki se trenutno sooča s hudimi kadrovskimi težavami.

Župan Zoran Janković odločno zagovarja direktorico zdravstvenega doma Antonijo Poplas Susič, minister za zdravstvo Danijel Bešič Loredan iz vrst Gibanja Svoboda pa želi njeno zamenjavo.

»Kar se mene tiče, je šel Loredan prehitro v javnost, minister namreč nima nobenih možnosti vplivati na lokalno samoupravo, razen notranjega nadzora zdravstvenega doma, kar pa je njegova pravica,« je na to vprašanje na današnji novinarski konferenci odgovoril Janković.

»Doktorica Tonka Poplas je izjemna direktorica in vrhunska strokovnjakinja in ostaja na čelu zdravstvenega doma,« je nato ponovno zatrdil.

Nadaljeval je, da je v sporazumu, ki ga je pred kratkim podpisal z ministrom za zdravje, zelo pomembna točka, ki bo po njegovem izboljšala situacijo, to pa je prenos Splošne nujne medicinske pomoči z Zdravstvenega doma Ljubljana na Urgentni klinični center.

Ponovno je poudaril tudi, da bodo novim zdravnikom, ki bodo prišli sem iz tujine, za čas dela zagotovili neprofitna stanovanja.

»Nismo na različnih bregovih«

Samo Logar, podžupan iz vrst Gibanja Svoboda, je nato potrdil, da so pogovori na nivoju ministrstva in mesta Ljubljana potekali in potekajo.

»Situacija je znana vsem nam, vsi smo usmerjeni v željo, da jo izboljšamo, to pa seveda podpira tudi Gibanje Svoboda in mestni svetniki,« je dejal.

»Ne boste nas našli na različnih bregovih,« je dodal župan Janković. »Naša osnovna skrb je skrb za Ljubljančane in Ljubljančanke.«

Janković je nato še enkrat izrazil nelagodje zaradi pritiskov, da je treba direktorico Zdravstvenega doma Ljubljana zamenjati, prav tako je zanikal vse očitke, da naj bi bila nespoštljiva do zaposlenih.

»Če kdo misli, da bo zamenjal direktorico in naenkrat dobil petnajst novih zdravnikov, se moti,« je bil odločen.

Prava pot se mu zdjo sistemske spremembe, kot je vpeljava novih ambulant za neopredeljene v nekaterih zdravstvenih domovih v Ljubljani in dvigovanje splošnega ugleda družinske medicine v zdravstveni stroki.

Poudaril je tudi, da si številni zdravniki želijo zmanjšanje administrativnih del, da bi se lahko bolj posvetili pacientom, in da se v tej smeri že uvaja rešitve.

»Oba z zdravstvenim ministrom sva mogoče malo bolj impulzivna, direktna, ampak ta državni zbor in ta vlada vsi zagovarjajo javno zdravstvo in šolstvo in v tem smo si popolnoma enaki,« je zaključil.

Starejše novice