STA
Tor, 5.7.2022 19:57
93 različnih organizacij, zavodov, društev in posameznikov opozarjajo, da se v Sloveniji trenutno zaključuje eden najzgodnejših vročinskih valov v zgodovini.

Skoraj sto različnih organizacij, društev, zavodov in posameznikov ljubljanskega župana Zorana Jankovića v javnem pismu poziva k odločnejšemu ukrepanju zoper posledice podnebnih sprememb v prestolnici, med katerimi je tudi vročina. »Vsak vroč dan, ko ne ukrepamo, pomeni manj življenja v Ljubljani - na žalost celo dobesedno,« so zapisali.

Podpisniki javnega pisma, med katerimi je 93 različnih organizacij, zavodov, društev in posameznikov, opozarjajo, da se v Sloveniji trenutno zaključuje eden najzgodnejših vročinskih valov v zgodovini in da ti vremenski dogodki še posebej prizadenejo večja mesta, pri čemer Ljubljana ni izjema. V prihodnjih letih bodo tako vročinski valovi še pogostejši, temperature pa višje, dodajajo.

Časa za čakanje ni več

Po njihovem prepričanju ima ljubljanska občina že sedaj dovolj podatkov za ukrepanje. Agencija za okolje Republike Slovenije namreč redno beleži naraščanje povprečne temperature v Ljubljani in tudi števila dni s presežkom temperature nad 30 stopinj Celzija. Leta 2016 pa so raziskovalci Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti v prestolnici določili tudi lokacije z nadpovprečno visokimi temperaturami.

Po navedbah podpisnikov javnega pisma, naslovljenega na vodstvo ljubljanske občine, časa za čakanje več ni. »Ljubljana že letos potrebuje konkretno, koherentno in ambiciozno strategijo, s katero se bo borila proti posledicam podnebnih sprememb, med katerimi je tudi vročina. Strategijo nujno potrebujemo, če želimo mesto narediti znosno za bivanje v vse bolj vročih poletjih,« so še izpostavili. 

V tej luči Ljubljana zato nujno potrebuje več parkov in drugih zelenih površin, več dreves s košatimi krošnjami, vodne površine, zelene ulice z manj prometa in druge dolgoročne ukrepe za hlajenja mesta.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice