Slika je simbolična
Ljubljanainfo
Sob, 4.2.2023 12:47
Zamrzovanje je najpogostejša in najbolj priljubljena metoda, s katero živilom podaljšamo rok uporabe.

 O zamrznjeni hrani še vedno kroži veliko mitov, zato smo jih nekaj preverili.

Sveža hrana je bolj zdrava kot zamrznjena

Pogosto je lahko zamrznjena hrana bolj zdrava od sveže. Sveže sadje in zelenjavo poberejo preden dozori, jo zapakirajo, odpošljejo in skladiščijo.

Od takrat, ko so živila obrana pa do našega krožnika, lahko mine tudi več kot teden. Večino hranil, še posebej vitaminov in mineralov, pa pridelki izgubijo v treh dneh od obiranja.

Po drugi strani pa zamrznjena živila poberejo, ko so dovolj zrela in jih zamrznejo v nekaj urah. Zamrzovanje pomaga ohraniti vitamine in minerale, ki bi jih izgubili, če bi pridelke hranili pri sobni temperaturi ali v hladilniku.

Vsa zamrznjena hrana vsebuje veliko natrija

Pred desetletji so zamrznjena živila vsebovala veliko več natrija, zdaj pa so potrošniki bolj ozaveščeni, zato proizvajalci izdelujejo veliko nizkokaloričnih živil, ki ga ne vsebujejo veliko.

Natrij se uporablja kot konzervans, ker pa je zamrzovanje samo po sebi konzervans, dodajanje natrija ni potrebno, da bi podaljšali rok uporabe zamrznjenim živilom.

Ponovno zamrzovanje hrane ni varno

Ponovno zamrzovanje hrane lahko vpliva na teksturo in okus, vendar je varno, če smo jo pravilno odtalili.

Če živila odmrznemo v hladilniku, jih lahko vrnemo v zamrzovalnik, če pa jih odtalimo na sobni temperaturi, pa ponovno zamrzovanje ni varno, še posebej, če je bil izdelek na sobni temperaturi več kot dve uri.

Zamrznjeni hrani poteče rok uporabe

Zamrznjeno hrano je mogoče hraniti tudi nedoločen čas, če je pravilno shranjena in na ustrezni temperaturi. Temperatura v zamrzovalniku mora biti mora biti vsaj minus 17 stopinj Celzija ali več.

Strokovnjaki so sicer izdali priporočila, do kdaj naj bi porabili določeno zamrznjeno hrano, vendar se nanašajo na kakovost in ne varnost uporabe.

Zamrzovanje hrane bo uničilo bakterije

Nizke temperature bakterij ne uničijo, ampak postanejo neaktivne. Da bi bila hrana čim bolj varna, si moramo pred pakiranjem živil v zamrzovalnik umiti roke in uporabljati čiste površine.

Pred bakterijami pa moramo hrano zavarovati tudi med odmrzovanjem, in sicer tako da jih odtajamo v hladilniku in ne na pultu ali v umivalniku.

Vsa zamrznjena hrana je predelana

Včasih to ni bil mit, danes pa lahko najdemo tudi že hrano, ki ni predelana in ne vsebuje nepotrebnih konzervansov in aditivov. Če želimo vedeti, ali je izbrani zamrznjeni izdelek predelan ali ne, moramo prebrati oznako na izdelku.

Daljši, kot je seznam sestavin, večja je verjetnost, da so zraven tudi aditivi in konzervansi.

Pakirano hrano lahko damo takoj v zamrzovalnik

Embalaža, v kateri prodajajo izdelke v trgovini, ni primerna za zamrzovanje, saj prepušča zrak in bakterije, ki poslabšajo kakovost hrane. Izdelke je pred zamrzovanjem potrebno razpakirati in ponovno spakirati v vrečke, primerne za shranjevanje.

Če želimo zamrzniti zelenjavo, jo moramo najprej blanširati in temeljito posušiti, saj se zaradi vode na zelenjavi razširijo bakterije, povzroči lahko zamrzovalne opekline, ali je razmočena, ko jo odtalimo.

Sadje moramo pred oprati pred zamrzovanjem, saj bo potem, ko se odtali mogoče premehko, da bi ga lahko oprali.  

Živil, pred pretekom roka uporabnosti ne smemo zamrzniti

Vsi izdelki, ki jih lahko kupimo v trgovini imajo odtisnjen rok uporabe. Datum odtisnjen na izdelku, ne pomeni, da pozneje tega izdelka ne smemo več porabiti, ampak nam sporoča, kdaj je najboljše kakovosti.

Prav tako lahko izdelke pred iztekom roka uporabe tudi zamrznemo in jim s tem podaljšamo uporabnost. Paziti moramo le na pravilno pakiranje in shranjevanje hrane.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice