Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pet, 17.3.2023 14:25
Lastniki zemljišč danes zopet protestirajo proti gradnji kanalizacijskega kanala C0.

Strasti okoli predvidenega kanalizacijskega kanala C0, ki je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter gradnje povezovalnega kanala v Mestni občini Ljubljana, se očitno še ne bodo umirile.

Danes na trasi kanala poteka protest zoper njegovo gradnjo.

Eden od organizatorjev je Aleš Primc iz stranke Glas za otroke in družine, ki je lani neuspešno kandidiral za ljubljanskega župana. Za Siol.net je dejal, da pripravljajo kmečki punt.

Spomnimo: že prejšnji teden so lastniki zemljišč z okoli deset traktorji grozili, da bodo podrli ograjo, s katero je obdano gradbišče.

Na protestu konec februarja, kamor je prišla tudi policija, pa je izbruhnil pretep z varnostno službo, ki jo je najela ljubljanska občina.

Marsikdo projektu nasprotuje, ker je prepričan, da ogroža čisto pitno vodo. Trasa kanalizacijskega kanala ob Obvozni cesti poteka prek glavnega ljubljanskega vodnega vira.

Lastniki zemljišč, ki protestirajo, prejemajo kazni, medtem ko dela, čeprav okoljevarstvenega soglasja še vedno ni, tečejo nemoteno, je v četrtek poročal Planet TV.

Tudi ministrstvo za okolje je po poročanju Siol.net v dopisu pretekli teden izrecno opozorilo, da se gradnja lahko izvede le na podlagi pravnomočnega okoljevarstvenega soglasja, ki pa v tem primeru ni izdano.

Župan Janković je vse nasprotnike projekta gradnje na vodovarstvenem območju v ljubljanskih Klečah sicer že pred časom opozoril, da bodo vse tiste, ki bodo projekt še naprej ovirali, preganjali v okviru pravne države, »saj je čas, ki so ga odvzeli, prinesel podražitve materialov«.

Opozoril je tudi na neresnična dejstva, lažne informacije in nerazumevanja glede zaščitnih ukrepov, izbranih materialov in varnosti vodne oskrbe kanala. Kanal naj bi po njegovih besedah v resnici prispeval k še čistejši pitni vodi.

Poleg tega naj bi se na Agenciji Republike Slovenije za okolje že pred sedmimi leti odločili, da gre pri C0 za manj zahteven objekt, ki nima večjega vpliva na okolje, zato pridobitev okoljevarstvenega soglasja takrat ni bila potrebna.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice