Direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana Antonija Poplas Susič. / Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Tor, 14.2.2023 18:20
Levica Ljubljana je odločno proti nagradam za vodstvo zdravstvenega doma s 15 tisoč neopredeljenimi pacienti.

Kot navajajo v Levici, je v Ljubljani po nekaterih podatkih brez osebnega zdravnika celo 15 tisoč posameznic in posameznikov, iz ljubljanskega zdravstvenega doma pa je v zadnjih dveh letih odšlo kar 30 odstotkov vseh zdravnikov in veliko drugega osebja.

Zato nasprotujejo določitvi in izplačilu redne delovne uspešnosti vodstvu Zdravstvenega doma Ljubljana in predlagajo umik odločanja o tem s seje ljubljanskega mestnega sveta.

Katastrofalna zdravstvena situacija v Ljubljani

Zapisali so, da je iz Zdravstvenega doma Ljubljana samo v zadnjih dveh letih po navedbah direktorice Antonije Poplas Susič odšlo kar 34 oziroma 30 odstotkov vseh zdravnikov, kakšne so številke na strani drugega zdravstvenega in tehničnega osebja, pa ni jasno.

Zaradi pomanjkanja osebja se nekatere enote Zdravstvenega doma Ljubljana celo zapirajo, pred tedni pa smo lahko opazovali prizore prebivalk in prebivalcev, ki so sredi noči čakali na možnost vpisa k novim osebnim zdravnikom v enoti Zdravstvenega doma Bežigrad.

Dostopnost primarnega javnega zdravstva v Ljubljani se sicer slabša že dlje časa, na kar v Levici tako na lokalni kot na državni ravni opozarjajo že leta, pravijo.

Ob tem so vodstvoma Mestne občine Ljubljana in Zdravstvenega doma Ljubljana predlagali številne ukrepe, a očitno niso bili sprejeti.

Pred kratkim pa so doživeli še en hladen tuš, ko so želeli skupaj z drugimi opozicijskimi svetniki in svetnicami v Mestnem svetu Mestne občine Ljubljana razpravljati o zdravstveni situaciji v Ljubljani, a je koalicija Liste Zorana Jankovića in Gibanja Svoboda s proceduralnim manevrom razpravo opozicije preprečila.

»S strani koalicijskih svetnikov, ki jim je bila razprava omogočena, pa smo kljub jasnim znakom razpada sistema v Zdravstvenem domu Ljubljana poslušali zavajanje o tem, kako se tako mestna občina kot Zdravstveni dom Ljubljana za izboljšanje situacije trudita po najboljših močeh, prav tako pa naj bi odlično potekalo sodelovanje med ministrstvom za zdravje in Mestno občino Ljubljana.

Poudarjena je bila tudi podpora vodstvu Zdravstvenega doma Ljubljana,« so zapisali.

Direktorici nagrada za delovno uspešnost?

Kot navajajo v nadaljevanju, se jim zdi vrhunec sprenevedanja vodstva Zdravstvenega doma Ljubljana in mestne občine uvrstitev točke o soglasju k določitvi redne delovne uspešnosti direktorici, namestnici direktorja za razvoj zdravstvene dejavnosti, strokovni direktorici in direktorju Zdravstvenega doma Ljubljana za leto 2021 na dnevni red naslednje seje ljubljanskega mestnega sveta.

Že navedeni podatki o številu neopredeljenih pacientov, odhodov zdravnikov in drugega osebja ter zapiranju enot Zdravstvenega doma Ljubljana namreč dokazujejo, da zdravstveni dom kot osrednji izvajalec zdravstvene dejavnosti na primarni ravni ni poskrbel za ohranjanje oziroma izboljšanje dostopnosti do storitev primarnega zdravstvenega varstva, za kar je v prvi vrsti odgovorno prav vodstvo, ki si je zaželelo dodatka za delovno uspešnost.

V gradivu Zdravstvenega doma Ljubljana se poleg tega po njihovih besedah zavajajoče navaja, da je zavod v letu 2021 prejel 597 pohval, a gradivo nikjer ne omenja stisk in pritožb pacientov, s katerimi so bili seznanjeni tudi mestni svetniki.

S strani ministrstva so ti namreč prejeli obširno dokumentacijo, povezano z delovanjem Zdravstvenega doma Ljubljana. V njej so številna pričevanja pacientov in pacientk, ki so izgubili osebnega zdravnika, ne morejo priti do novega, na pregled oziroma obravnavo čakajo dlje časa in tako dalje.

V Levici so prejeli tudi večje število pisem zdravnikov in zdravnic ter drugega osebja iz Zdravstvenega doma Ljubljana, ki pričajo o nevzdržnih razmerah v zdravstvenem domu, opisujejo popolnoma neprimeren odnos s strani vodstva, predvsem direktorice, in navajajo številne razloge za odhode osebja iz doma v času aktualnega vodstva.

»Spoštovani, ja odnosi, vodstvo je problem v Zd Lj. Tudi za ministra ni lepe besede s strani direktorice Poplasove. Še bodo odhodi kdo bo delal v taki službi, kjer smo vsi zanič, negativci samo direktorica je super. Ne pozabite, da je z njenim prihodom odšla tudi adminstracija, računalnčarji, medicinske sestre. Teh sploh ne omenjate, zgolj zdravnike. Tudi prav, timi brez sester ne morejo delati. Menjava vodstva, ekipa je dobra,« se glasi eno od pričevanj.

Podelitev dodatka za delovno uspešnost skrajno neprimerna

Vodstvo Zdravstvenega doma Ljubljana bi moralo po mnenju Levice za nastalo situacijo pomanjkanja zdravstvenega kadra, slabe organizacije dela in ogromnega števila neopredeljenih pacientov prevzeti svoj del odgovornosti – namesto tega si želijo izplačati dodatno plačilo za delovno uspešnost.

Ker je zaradi vsega naštetega predlog izplačila delovne uspešnosti vodstvu skrajno neprimeren, so v Svetniškem klubu Levica na mestno občino vložili predlog za umik točke z dnevnega reda seje mestnega sveta.

Nadaljnjo razgradnjo javnega zdravstva v Ljubljani pa bodo še naprej poskušali preprečiti in konstruktivno prispevati k reševanju zdravstvene krize tako na lokalni kot na državni ravni, sporočajo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice