Slika je simbolična / Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sre, 14.9.2022 12:58
Koloparki, kolesarska stojala ter ozeleneli in novi trajnostni avtobusi so že na vidiku.

Mestna občina Ljubljana letos že 21. leto zapored sodeluje pri Evropskem tednu mobilnosti, največji mednarodni kampanji za spodbujanje trajnostne mobilnosti, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom. 

Program vsebuje devet trajnih ukrepov, 20 tedenskih aktivnosti in več kot 60 dnevnih dogodkov. 

V okviru trajnih ukrepov bo Mestna občina Ljubljana poskrbela za sledeče projekte:

V Podutiku ob Dolniški ulici bodo uredili nov kolopark. Namenjen bo urjenju spretnostnih veščin z različnimi vrstami voznih pripomočkov (kolesi, skiroji, rolkami, rolerji, kotalke, poganjalčki).

Občna pravi, da bodo lahko obiskovalci na ta način aktivno preživljali prosti čas okrog akumulacijskega jezera v Podutiku.

Zaključek projekta je predviden do konca oktobra 2022.

V Štepanjskem naselju bodo izgradili nov kolopark, ki bo namenjen urjenju spretnostnih veščin z različnimi vrstami voznih pripomočkov (kolesi, skiroji, rolkami, rolerji, kotalke, poganjalčki), s čimer bodo prebivalcem in obiskovalcem tega območja omogočene še dodatne športne aktivnosti. 

Ureditev koloparka je predvidena do konca leta 2022

Na Cesti v Gorice bodo odprli kolopark, in sicer so z Javnim stanovanjskim skladom Mestne občine Ljubljana zemljišče ob stanovanjski soseski Cesta v Gorice na podlagi številnih pobud stanovalcev in krajanov uredili kot javni park za aktivno preživljanje prostega časa. 

»Ob asfaltni poti, na kateri so zarisane družabne igre za najmlajše uporabnike parka, so obiskovalcem na voljo še kolopark, vadbeni elementi na prostem, asfaltno igrišče za igre z žogo ter namizni tenis,« navaja občina.

Odprtje koloparka je načrtovano za sredo, 21. septembra 2022.

Pred osnovnimi šolami in vrtci bodo namestili 120 novih kolesarskih stojal.

V garažni hiši Kongresni trg je občina že uredila prvo pokrito javno kolesarnico, v kateri je prostora za 78 navadnih koles in 14 električnih. Parkiranje koles je brezplačno, dostop pa je mogoč s kartico urbana.

V Ljubljani so testno uvedli sistem izposoje električnih koles Nomago Bikes. Na različnih lokacijah po mestu je postavljenih 17 postajališč s 127 priklopi za kolesa. Testno obdobje bo trajalo do konca leta 2022. 

Septembra bodo na novo ozelenili nadstrešnice na štirih avtobusnih postajališčih ob Gospodarskem razstavišču in eno na postajališču ob Astri. 

Izvedli bodo novo strategijo elektromobilnosti. V izdelavi je namreč Študija za izvedbeni in poslovni načrt za vpeljavo e-vozil in uvedbo mestne infrastrukture za e-vozila v Mestni občini Ljubljana. 

Študija bo obsegala opis uporabe obstoječe e-infrastrukture in inovativnih prevoznih storitev ter načrt za povečanje urbane polnilne infrastrukture za električna vozila in storitev zelenega prevoza v skladu z urbanim, nacionalnimi izvedbenimi načrti ter strateškimi koncepti in cilji EU za mobilnost in okolje, so povedali na ljubljanski občini.

Obeta se nakup novih okolju prijaznih avtobusov. Med trajne ukrepe Evropskega tedna mobilnosti 2022 spadajo tudi posodobitve vozil Ljubljanskega potniškega prometa: 

-    februarja devet novih, medkrajevnih, enojnih, visoko podnih avtobusov znamke Iveco Crossway Line, 
-    maja deset novih, mestnih, zgibnih, nizkopodnih avtobusov znamke MAN Lions City Hybrid, 
-    junija pet novih, medkrajevnih, enojnih, nizkopodnih avtobusov znamke SETRA S 418-LE in 
-    avgusta dva nova, midi nizkopodna avtobusa znamke MAN TGE.

Starejše novice