Ljubljanainfo
Sre, 26.7.2023 16:00
Znana je bilanca prvega poletnega meseca.

Prvi poletni mesec, 685.500 prihodov turistov v turističnih nastanitvenih obratih. Med najbolj obiskanimi občinami je tudi Ljubljana.

Podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da so turisti ustvarili 1,7 milijona prenočitev, kar je za 13 odstotkov manj kot junija lani, a za tri odstotke več kot v istem obdobju turistično rekordnega leta 2019.

Turistični nastanitveni obrati so poročali o 151.000 prihodih domačih turistov in okoli 437.000 njihovih prenočitvah. To je bilo za polovico manj kot v prejšnjem juniju. Tuji turisti so največkrat prenočili v občini Ljubljana, ki je bila tudi skupno najbolj obiskana občina.

V Ljubljani je bilo 13 odstotkov vseh prenočitev. Je pa to tudi edina turistična občina, ki se ji je na letni ravni povečal delež prenočitev, in sicer za deset odstotkov.

Od začetka januarja do konca junija je Slovenijo obiskalo skoraj 2,5 milijona turistov. Ustvarili so nekaj manj kot 6,3 milijona prenočitev oziroma za štiri odstotke več kot leto prej. 

Domači turisti so prispevali nekaj več kot dva milijona prenočitev oziroma 32 odstotkov vseh, tuji pa približno 4,2 milijona oziroma 68 odstotkov. Prvih je bilo za 28 odstotkov manj, drugih pa za 32 odstotkov več kot v istem obdobju lani. 

Starejše novice