Patricija Fašalek
Pon, 27.6.2022 16:00
Ljubljana je prejela nagrado European Best Destinations.

Junija 2020 je prišla na dan novica, da je Ljubljana nominirana med 20 destinacijami, ki jih je izbrala strokovna žirija European Best Destinations in o katerih bo potekalo glasovanje za mesto, najbolj zaželeno za obisk in za najboljšo destinacijo leta 2022. 

European Best Destinations je potovalna spletna stran, ki so jo ustanovili z namenom promocije kulture in turizma v Evropi. V sodelovanju s turističnimi organizacijami spodbuja boljše razumevanje bogastva, raznolikosti in kakovosti evropskih destinacij. 

Njena tekmovanja za najboljše evropske destinacije leta, božične sejme, plaže, smučišča in najbolj romantične destinacije so postala najpomembnejša turistična tekmovanja v Evropi. Združuje na milijone popotnikov, ki podpirajo in odkrivajo najlepše destinacije v Evropi. 

Za Ljubljano glasovali s celega sveta

»Imeli smo hudo konkurenco: med njimi so bili London, Dunaj, Atene, Rim, Praga, Istanbul in tako dalje,« je dejala Petra Stušek, direktorica Turizem Ljubljana. Komisija se je odločala na podlagi preteklih uspehov kulturne in turistične ponudbe ter kakovosti življenja tako meščanov kot obiskovalcev in trajnostnega razvoja. 

»Nismo pa vedeli, da smo največji na področju zgodb, srčnosti, trajnosti, varnosti, prijaznosti, kakovosti življenja, kulture … karkoli imenuješ, to mi imamo,« je ponosno povedala Stušek.

10. februarja letošnje leto je bila Ljubljana proglašena za Najboljšo destinacijo leta 2022. Glasovi so prišli iz celega sveta. Za 20 destinacij je glasovalo 528.069 ljudi iz 182 držav, od tega je bilo 57.642 glasov namenjeno Ljubljani. 92 odstotkov glasov za našo prestolnico je prišlo iz tujine, največ iz Amerike, Italije, Nemčije, Avstrije in Hrvaške. 

Ljubljana postavila rekord

Maximilien Dejeune, direktor organizacije European Best Destinations, je ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću predal nagrado in v govoru povedal: 

»Ljubljana je postavila rekord. Nikoli do sedaj ni še nobeno mesto dobilo toliko mednarodnih glasov za najboljšo destinacijo. Ljubljana je odprta in multikulturna destinacija, ki drugim evropskih prestolnicam služi kot primer dobre prakse.«

Janković se je za nagrado zahvalil z naslednjimi besedami: 

»Izjemno sem ponosen na to nagrado, veliko nam pomeni. Najbolj ponosen sem na to, da v Ljubljani živimo skupaj in spoštujemo vse različnosti. Ne boste našli druge mestne hiše v Evropi, ki bo svoje prostore oddala za restavracijo LGBT+ asociaciji. To je naša filozofija: držimo skupaj, spoštujmo različnosti. Pri nas je dobrodošel vsak.«

Starejše novice