Slika je simbolična (foto: Pixabay).
Ljubljanainfo
Pon, 28.8.2023 07:00
Ob poplavah se najbolj namnožijo avtohtone slovenske vrste komarjev, ki so vezane na poplavne ravnice.

Zdi se, da so komarji letos še posebej velika nadloga. Po tistem, ko smo poročali, da je stanje na Viču – predvsem na območju Gradaščice in Malega grabna – po poplavah postalo skoraj nevzdržno, so se oglasili tudi prebivalci iz drugih delov Ljubljane, kjer pikajo prav tako neumorno.

»Ne samo na Viču, tudi v centru, na vrtovih okoli gostilne Livada, na Rožniku, Tivoliju. Ves dan in noč! Obupno!« je sporočila bralka. Druga pa: »Mostec, Koseze … Noro … V sekundi jih imaš 100+ na sebi. Otroci v bulah.«

Ne nujno več

Oglasili so se nam tudi bralci iz drugih delov države, ki jadikujejo nad komarji. Marsikdo bi zato sklepal, da je komarjev letos več kot pa prejšnja leta, vendar pa Nataša Knap Gašper z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo tega za STA ni mogla potrditi, saj monitoringa po celotni Sloveniji letos ne bodo izvajali, analiza posameznih vzorčenj pa še ni zaključena.

So pa posamezna vzorčenja pokazala, da je komarjev veliko, a kljub temu ne morejo trditi, da več kot prejšnja leta.

Največje populacije komarjev sicer najdemo na območjih velikih stoječih voda, velikih rek in območjih, kjer poplavljajo. Komarji svoja jajčeca odlagajo v vodo, zato je ta ključna za njihovo razmnoževanje. 

Vrste komarjev se skozi leto zelo spreminjajo. Ob poplavah se najbolj namnožijo avtohtone slovenske vrste komarjev, ki so vezane na poplavne ravnice.

Invazivne vrste, kot je na primer tigrasti komar, za razmnoževanje potrebujejo drugačno okolje kot nekatere druge vrste.

Zato lahko širjenje invazivnih vrst komarjev preprečimo tudi z odstranjevanjem majhnih stoječih voda v okolici hiš. Sicer pa so glavna zaščita pred piki komarjev svetla oblačila, uporaba repelentov ter postavitev okenskih komarnikov.

Starejše novice